Čemu služi ovo dugme?

Dreamliner ima dugme ispod svakog prozora kojim putnici sami biraju količinu svetlosti koju će pustiti unutra i tako stvaraju željeni ambijent.

Datum / Date: 29.12.2015.

Autor / Author: Aviatica

Čemu služi ovo dugme?

Dugme sa fotografije pripada prvom Dreamlineru u floti holandskog KLM-a. Ono je karakteristično za ovaj tip aviona u kome se prvi put i pojavilo.

Ovalno dugme sa pet lampica može da se klikne na gore ili na dole i na taj način putnik bira željeni ambijent. Klikom na dugme ništa se neće desiti istog trenutka pa je potrebno biti strpljiv i sačekati da „da počne da deluje“.

Putnik pritiskom na dugme oslobađa specijalan elektro (silikonski) gel koji stvara razne svetlosne efekte i na taj način pravi željeni ambijent. Svaki prozor ima pet podešavanja. Osim pune prozirnosti (najsvetliji režim) ambijenti se menjaju od početnog „sumraka“ do gustog mraka kakav je karakterističan noću.

Ovakav  vid personalizacije putničke kabine prvi je uveo Boeing u svom avionu Dreamliner, koga takođe karakteriše i veličina prozora. Oni su, naime, za 30% veće površine nego u ostalim avionima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije