Zbog magle stvoreno usko grlo iznad Beograda

Gusta magla u Beogradu stvorila veći poremećaj avionskog saobraćaja zbog čega avioni kruže ili odlaze na druge aerodrome.

Datum / Date: 28.12.2015.

Autor / Author: Aviatica

Na beogradskom aerodromu Nikola Tesla od jutros je na snazi kategorija IIIb uzrokovana veoma gustom maglom. Ova kategorija označava proceduralni nivo za instrumentalno sletanje aviona u uslovima veoma slabe vidljivosti.

Kategorija IIIb propisiju sletanje uz vidljivost duž piste od 50 do 200 metara, ali je na Tesli Direktorat propisao da to bude 150m. Jutros je u najgorem momentu oko 10 sati vidljivost duž piste bila 175m.

Aerodromski instrumenti potrebni za sletanje po kategoriji IIIb su u potpunosti u funkciji što omogućava sletanje aviona koji imaju potrebu opremu i čiji piloti su prošli neophodnu obuku.

Manji i stariji avioni poput Air Serbijinih ATR-ova ili Austrianovog Dash-a jutros nisu mogli da slete na aerodrom u Beogradu pa su nakon kruženja preusmereni na druge aerodrome.

Zamena ATR-a

Zbog nemogućnosti ATR aviona da poleću i sleću u uslovima guste magle kada je na snazi kategorija IIIb, nacionalni avio prevoznik je na današnje letove koji su planirani za polazak do 14 časova uveo mlazne avione (Airbus ili Boeing) kako bi sprečio otkazivanje letova i kašnjenja.

Trenutno (između 12 i 13 časova) avioni kruže iznad cele Srbije. Flydubai je trenutno u drugom krugu oko Aranđelovca, Lufthansa iz Minhena kruži iznad Srema, Wizz air iz Stokholma je obilazio Zrenjanin, Montenegro Airlines iz Tivta je u pokušao da sleti, ali je odustao i otišao u kruženje.

Let Alitalije iz Rima je preusmeren na Podgoricu, a tamo je i Air Serbia poslala svoje ATR-ove sa letova iz Ljubljane i Beča. Austrianov avion iz Beča je posle nemogućnosti da sleti u Beograd napravio zaokret i vratio se u Beč.

Iako mnogi avioni imaju mogućnost da slete u trenutnim uslovima to nije baš tako lako sprovesti jer kategorija IIIb zahteva daleko duži razmak između dva sletanja što stvara zastoje i zbog čega avioni moraju da kruže. Prema pravilima kontrole letenja (SMATSA) između dve operacije mora da bude 6 minuta ili više razmaka, mada se ovaj razmak može smanjiti ukoliko su uslovi malo povoljniji.

Zbog ovog zastoja tokom dana je moguće očekivati i kašnjenja aviona u polasku sa beogradskog aerodroma. Putnicima se savetuje da prate status svojih letova i da se naoružaju strpljenjem.

Saopštenje aerodroma „Nikola Tesla“

Aerodrom Nikola Tesla neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj jer raspolaže Kategorijom IIIb, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti. Ovo praktično znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.

Da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, zavisi od 4 činioca:

  • da li su avioni opremljeni adekvatnom opremom za prijem signala sa zemlje;
  • da li piloti poseduju odgovarajuće dozvole za sletanje i poletanje u ovakvim uslovima;
  • procedure koju propisuju avio-kompanije;
  • i na kraju, zavisi od odluke pilota, koji donosi odluku da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd, preusmeriti let na najbliži aerodrom, odnosno da li će uopšte i poleteti ka Beogradu.

Sve operativne službe Aerodroma Nikola Tesla neprekidno su angažovane kako bi se avio-saobraćaj odvijao bezbedno i sigurno, uz pružanje efikasne usluge putnicima i komfor dok borave kod nas. Ukoliko dođe do kašnjenja aviona u odlasku iz Beograda, na zahtev avio-kompanije Aerodrom Nikola Tesla organizuje obezbeđivanje obroka i osveženja za putnike.

Sve informacije o redu letenja putnici mogu saznati putem veb sajta aerodroma www.beg.aero gde se u realnom vremenu prikazuju podaci o dolascima i odlascima vazduhoplova, a informacije o redu letenja mogu dobiti i putem broja telefona Info centra 011 209 4444.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije