El Al kupuje Israir

Izraelski nacionalni avio-prevoznik El Al odobrio je kupovinu Israir-a i njegovo spajanje sa sopstvenim čarter brendom Sun D'Or.

Datum / Date: 05.07.2017.

Autor / Author: Aviatica

Upravni odbor izraelske nacionalne aviokompanije El Al dao je saglasnost na kupovinu aviokompanije Israir koja je u vlasništvu IDB Tourism-a. Sun D’Or, čarter brend izraelskog nacionalnog avio-prevoznika biće nosilac ovog posla i zapravo pravi kupac Israir-a, sa kojim će se po izvršenoj transakciji spojiti.

elal_logo sun dor 200px

Sun d’or nije zasebna aviokompanija. Nema svoj AOC i leti po oznakama El Al-a.

Dogovorena je kupoprodajna cena od 24 miliona evra, ali će El Al kompaniji IDB Tourism ujedno ustupiti i 25% akcija buduće zajedničke kompanije.

El Al pod brendom Sun d’or leti do dvadesetak destinacija, mahom turističkih centara u regionu Mediterana i Južne Evrope ali i do nekih u Poljskoj, Belorusiji, Gruziji do kojih održava isključivo letnje sezonske linije.

Israir sa druge strane u letnjoj sezoni leti do cele Evrope, do nekih dvadesetak gradova poput Pariza, Madridra, Amsterdama, Barselone, Berlina ili Rima. Ova kompanija od prošle godine održava i veoma uspešnu liniju između Tel Aviva i Beograda, namenjenu brojnim izraelskim turistima kojih je sve više u našem gradu.

 

Favicon - 57x57
Impresivan rast broja izraelskih turista koji posećuju Srbiju

 

Još uvek nije poznato kako će izgledati nova kompanija. Pojedini mediji pominju da će to biti pod imenom Sun D’Or, međutim prema pregovorima koje El Al već dve godine vodi sa Israir-om i prvobitnim idejama Sun D’Or bi zapravo trebalo da se utopi u Israir, koji već poseduje sopstveni AOC (dozvolu da samostalno obavlja aviosaobraćaj).

Ova nova aviokompanija, ma kako da se bude zvala, biće ćerka kompanija El Al-a, i prema najavama služiće kao njena regionalna, lowcost i čarter podružnica. Da bi se postignut dogovor sproveo u delo, potrebno je da još izraelska antimopolska agencija odobri planirano spajanje.

israir-a320

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije