Emirates objavio polugodišnju dobit od 320 miliona dolara

Grupacija Emirates je objavila poslovne rezultate za prvu polovinu finansijske 2019/2020. godine sa 320 miliona dolara ostvarene dobiti

Datum / Date: 12.11.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Emirates

Uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava avio industrija u svetu, grupacija Emirates je objavila dobre finansijske rezultate za prvu polovinu finansijske 2019/2020. godine.

Iako su ukupni prihodi pali za 2% na 14,5 milijardi američkih dolara, dobit je porasla za 8% na 320 miliona dolara. Na rezultate su uticali zatvaranje piste na međunarodnom aerodromu u Dubaiju (DXB), pad cene goriva, nepovoljno valutno kretanje i bankrot kompanije Thomas Cook.

Aviokompanija Emirates, koja je deo grupacije, je imala za 3% manje prihode, ali je profit utrostručen u odnosu na isti period godinu dana ranije i sada iznosi 235 miliona evra. Kompanija dnata je zabeležila porast prihoda za 5%, ali je imala pad profita od 64% (85 miliona dolara). Za ovu kompaniju je ključan bio bankrot Thomas Cook-a, ali i jednokratna prošlogodišnja transakcija, za koju nije navedeno o čemu se radi. Prema našim saznanjima to bi moglo biti preuzimanje Etihad-ovog centra za brigu o putnicima, koji i u Beogradu ima svoju kancelariju.

Njegovo visočanstvo šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i čitave grupacije Emirates je izjavio da je ova grupacija pozitivno poslovala zahvaljujući prilagođavanju rada u otežanim trgovinskim okolnostima i društveno-političkoj neizvesnosti.

„Emirates i dnata su predano radili na smanjenju uticaja obnove piste na aerodromu u Dubaiju na naše poslovanje i korisnike. Takođe, čvrsto smo kontrolisali troškove i nastavili sa povećanjem efikasnosti, istovremeno spretno raspoređujući resurse kako bismo brzo mogli da iskoristimo potencijalne prilike. Niži troškovi goriva su nam dobro došli jer su nam uštedeli dva miliona dirhama (oko pola miliona evra)“, izjavio je šeik Al Maktoum.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije