Etihad Airways objavio gubitak četvrtu godinu uzastopno

Aviokompanija Etihad Airways poslovala sa gubitkom u 2019, koji je ipak manji nego godinu pre.

Datum / Date: 05.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Etihad Airways

Aviokompanija Etihad Airways (EY/ETD) iz Abu Dabija (UAE) objavila je gubitak četvrtu godinu uzastopno. U prošloj, 2019. godini, Etihad je zabeležio minus od 870 miliona američkih dolara što je ipak značajno manje nego u prethodnoj, 2018. godini kada je iznosio 1,28 milijardi.

Ovo je četvrti po redu godišnji gubitak, koji je sada u ukupnom iznosu narastao na 5,62 milijarde dolara u periodu od 2016.

U saopštenju kompanije se navodi da je ovo značajno smanjenje minusa dobra vest i da je to postignuto zahvaljujući strogom programu restruktuiranja koji podrazumeva drastično smanjenje operativnih troškova, što je postizano smanjivanjem kapaciteta i flote, ali je potpomognuto i značajno nižim cenama avio-goriva.

Smanjenjem kapaciteta smanjen je i prihod kompanije za 5,1 posto, koji je prošle godine iznosio 5,6 milijardi dolara. Ukupno je prevezeno 17,5 miliona putnika, što je neznatno smanjenje sa 17,8 miliona u 2018. Prosečna popunjenost putničke kabine je povećana sa 76,4 na 78,7 posto, najviše zahvaljujući smanjenju kapaciteta.

Iz Etihada tvrde da su operativni rezultati bolji nego što su interno procenjivali tokom prošle godine. Ova kompanija se nalazi u petogodišnjem programu restruktuiranja koji će trajati do 2023. kada se očekuje postizanje profitabilnosti. Kompanija će se od sada više usmeriti na prevoz putnika na direktnim linijama ka Abu Dabiju, umesto na transferne putnike koji bi preko ovog aerodroma leteli dalje što je ranije bila strategija kompanije sa ciljem da bude konkurentna drugim globalnim aviokompanijama iz regiona, pre svih Emirates-u.

Etihad je suvlasnik srpskog nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia (JU/ASL) sa 49% akcija uz postojanje ugovora o upravljanju kompanijom i brojnih ugovora o lizingu aviona, među kojima je i ugovor o najmu aviona Airbus A330 koji se koristi za letove ka Njujorku.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije