Flybe prestao sa radom i postao prva avio-žrtva koronavirusa

Koronavirus je dotukao finansijski slabašnu aviokompaniju Flybe, koja je zbog toga prestala sa radom.

Datum / Date: 05.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Flybe

Najveća evropska regionalna aviokompanija, Flybe (BE/BEE), prestala je sa radom u sredu, 4. marta 2020. kasno uveče.

Internet sajt aviokompanije Flybe prestao je sa radom u 23.45 u sredu, 4. marta otprilike u isto vreme kada su poslednji letovi ove kompanije obavljeni, a avioni prizemljeni. Britanski mediji očekuju da će kompanija zvanično objaviti bankrot tokom noći ili u četvrtak rano ujutro. Independent je malo pre ponoći javio da je kompanija obustavila saobraćaj i otkazala sve naredne letove ostavivši na desetine hiljada putnika bez plaćenog putovanja.


Dopuna vesti / 05.03.2020. / 09.00 >>> Flybe je na svom sajtu zvanično objavio prekid poslovanja i početak stečajnog postupka. Sud je imenovao stečajni odbor, koji će upravljati kompanijom će na kraju procesa biti likvidirana. Vest su potvdile i britanske vazduhoplovne vlasti (CAA) saopštenjem  na svom sajtu.


Kako je Aviatica ranije javila u okviru pregleda najnovijih vesti o koronavirusu i avio saobraćaju, Flybe je zatražio pozajmicu od 100 miliona funti od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ali prema pouzdanom izvoru BBC-ja ona mu nije odobrena.

Flybe

Aviokompanija je osnovana 1979. kao Jersey European Airways. Bila je članica IATA (BE) i ICAO (BEE). Posedovala je preko 60 aviona i letela na 170-tak linija u Velikoj Britaniji i Evropi, većinom Zapadnoj Evropi sa tek nekoliko destinacija na Istoku. Smatrana je najvećom evropskom regionalnom aviokompanijom.

Flybe se obratio Vladi moleći za pomoć zahvaljujući kojoj bi mogao da nastavi sa radom do kraja meseca i da pokuša tako da prebrodi ozbiljnu krizu koja je nastala zbog epidemije koronavirusa.

Naime, kompanija je kao i mnoge druge širom sveta, poslednjih dana suočena sa ozbiljnim problemima jer je broj putnika u najmanju ruku prepolovljen.

Kako je IATA pre nekoliko dana javila, avio saobraćaj se nalazi u možda i najvećoj krizi u poslednjih deset godina. Koronavirus je doveo gotovo do prekida kupovine karata, otkazivanje velikog broja ranije napravljenih rezervacija ili nepojavljivanja putnika na letove.

Sve avio kompanije trpe ogromnu štetu i izgubljenu dobit, ali inače finansijski slabe aviokompanije, kao što je to Flybe, koji se već duže vreme muči da održi likvidnost, rizikuju prestanak poslovanja.

Upravo to se dogodilo sinoć, ovom britanskom avioprevozniku, čiji prestanak rada ostavlja oko 2.300 zaposlenih bez posla, ali i veliki broj malih britanskih aerodroma bez ikakvog prometa. Flybe je, osim što je bila najveća evropska regionalna aviokompanija, bila i kompanija sa najvećim brojem linija u domaćem saobraćaju unutar Velike Britanije.

Foto: Flybe

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije