EU zatvorila vazdušni prostor za ruske avione

EU je donela odluku da zatvori vazdušni prostor za sve letove aviona iz ruskog vazduhoplovnog registra.

Datum / Date: 28.02.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Flightradar24.com

Evropska unija je uvela zabranu korišćenja vazdušnog prostora svim avionima iz ruskog vazduhoplovnog registra uključujući i privatne avione u vlasništvu ruskih biznismena.

Nakon što su pojedine zemlje juče počele da zatvaraju svoj vazdušni prostor za ruske avione, Evropska unija je donela odluku da se zabrana uvede na celokupnom vazdušnom prostoru Unije čime je i definitivno obustavljen avio saobraćaj ruskih avio-kompanija ka Zapadu.

Osim Evropske unije zabranu je uvela i Norveška, dok je Velika Britanija bila prva država koja je takvu meru sprovela u delo. Zemlje Zapadnog Balkana koje nisu u EU (Srbija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija) kao i Švajcarska nisu uvele zabranu, ali je let ruskih avio-kompanija do ovih zemalja više nemoguć s obzirom da avioni iz Rusije više nemaju kako da stignu do njih.

Rusija je kao odgovor na prvu uvedenu zabranu od strane Velike Britanije uzvratila istom merom, pa su avioni British Airways-a morali da pronađu alternativne rute za letove do Dalekog istoka. Veoma prometna transsibirska vazdušna ruta, koja preko Ruske Federacije povezuje Evropu sa Kinom, Korejom i Japanom, sada je nedostupna za avio-kompanije iz Evrope.

Ruske avio-kompanije su zbog najnovije zabrane otkazale sve letove prema Evropi, uključujući i letove do Beograda. Aeroflot je na poslednjem letu od Moskve do Beograda u nedelju, 27. februara, koristio zaobilaznu rutu preko Sankt Peterburga, Helsinkija, Stokholma, Berlina i Beča, ali su se već po sletanju u Beograd suočili sa novom zabranom od strane Nemačke, pa su se kući vratili južnom zaobilaznom rutom preko Grčke i Turske. Ni ove opcije više nisu moguće.

Na letovima do Moskve sada saobraća samo srpski nacionalni avio-prevoznik Air Serbia, koja takođe koristi zaobilazne rute s obzirom da su iz bezbednosnih razloga za saobraćaj zatvoreni i vazdušni prostori Ukrajine, Belorusije i Moldavije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije