Evropski sud odbio tužbu Ryanair-a protiv Austrian-a

Opšti sud Evropske unije odbacio tužbu Rynair-a protiv državne pomoći koju je u Austriji primila aviokompanija Austrian.

Datum / Date: 15.07.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Peter Thier / Austrian

Opšti sud Evropske unije doneo je prvostepenu odluku o odbacivanju tužbe koju je Laudamotion, Ryanair-ova austrijska podružnica, podneo protiv aviokompanije Austrian zbog dobijanja državne pomoći.

Odluka suda nije konačna i Ryanair ima pravo žalbe drugostepenom Evropskom sudu. pre nego što se odluči da pokrene proces pred Evropskim sudom pravde (ECJ). Tužba je podneta zbog državne pomoći u iznosu od 150 miliona evra koju je Austrian Airlines dobio u sklopu mera pomoći privredi zbog pandemije koronavirusa.

Ryanair je tvrdio da je ovakav vid pomoći diskriminatoran i da narušava konkurentnost. Sud je utvrdio da je pomoć koju je Austrian primio u potpunosti u skladu sa smernicama Evropske unije i da je u skladu sa važećim zakonima.

Ryanair je ukupno podneo 16 prijava Opštem sudu Evropske unije zbog navodne nelegalne državne pomoći.  Do sada je Sud u njegovu korist presudio u slučajevima protiv nemačkog Condor-a, holandskog KLM-a i portugalskog TAP-a, dok odbačene tužbe protiv SAS-a, Finnair-a i Air France-a.

Po dobijanju rešenja Opšteg suda EU, Ryanair je izjavio da će se žaliti na odluku Evropskom sudu pravde.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije