Flybe ponovo na ivici bankrota

Britanskoj aviokompaniji Flybe dato odlaganje plaćanja državnih putničkih taksi kako bi se sprečio njen bankrot.

Datum / Date: 14.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Velika Britanija ne sme da dozvoli da izgubi još jednu aviokompaniju, smatraju tamošnji političari. Regionalna aviokompanija Flybe se nalazi na ivici bankrota, jer nema dovoljno keša da nastavi sa radom.

Sinoć je tim povodom održan hitan sastanak predstavnika aviokompanije sa predstavnicima britanske vlade kako bi se pronašao način da se kompanija sačuva od bankrota.

Predlog koji je jedini na stolu, a koji tek treba da bude prihvaćen od strane Vlade je da se ovoj kompaniji da grejs period od tri godine za uplatu putničkih taksi u državnu kasu.

Dug od oko 100 miliona funti na ime putničkih taksi (Passanger Duty) moći će da bude uplaćen do 2023. godine, a kako bi izbegli kršenje pravila Evropske unije o zaštiti konkurentnosti, ovakva mogućnost će biti ponuđena celoj avio idustriji, odnosno i drugim aviokompanijama koje budu imali interesa.

Flybe je veoma važna aviokompanija za Veliku Britaniju jer povezuje mnogo malih aerodroma i neretko je jedina kompanija koja saobraća sa nekih od njih. Njen mogući bankrot bi na prvom mestu ostavio bez posla preko 2000 radnika, ali bi izazvao i velike gubitke za mnogo malih aerodroma i lokalnih samouprava.

Predloženo odlaganje plaćanja putničkih taksi bi trebalo da da rok aviokompaniji Flybe da napravi plan oporavka. Ovom kompanijom rukovodi konzorcijum na čijem čelu je Virgin Atlantic, koji je pre godinu dana kupovinom kompanije sprečio njen bankrot.

Putničke takse koje su predmet ovog dogovora predstavljaju zapravo državnu taksu koja se naplaćuje svakom putniku u domaćem avio saobraćaju, uz izuzetak nekoliko regiona gde se ona ne naplaćuje zbog potrebe podsticaja avio saobraćaja. Ova taksa staje13 funti po putniku u odlasku, ali njen iznos se menja u zavisnosti od dužine leta ili putne klase. Taksu naplaćuju aviokompanije prilikom naplate aviokarata. Ova taksa nije isto što i aerodromska taksa.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije