Flybmi prva žrtva Brexit-a

Britanska regionalna aviokompanija Flybmi (bmi regional) je proglasila bankrot i otkazala sve letove.

Datum / Date: 16.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Britanska regionalna aviokompanija Flybmi (nekadašnji BMI Regional) proglasila je bankrot i obustavila saobraćaj. Kompanija sa sedištem na aerodromu East Midlands i bazama širom Velike Britanije letela je do 25 evropskih destinacija. Flota kompanije broji 17 aviona za regionalni saobraćaj, većinom Embraer 145. Bez posla će ostati preko 400 radnika.

„Aviokompanija se suočavala sa nekoliko problema, uključujući rastuću cenu goriva i troškove ekološke takse koji su porasli zbog isključenja Velike Britanije iz učešća u Šemi trgovanja kvotama za emisiju štetnih gasova (Emissions Trading Scheme). Sve ovo je potkopalo naš trud da kompaniju učinimo profitabilnom“, navedeno je u zvaničnom saopštenju Flybmi.

Dodato je takođe i da je trenutna atmosfera poslovanja u avio saobraćaju ozbiljno narušena, a budućnost prilično neizvesna zbog nastupajućeg Brexita jer će biti potrebne posebne dozvole za letove ka Evropi.

Flybmi je nekadašnja ćerka kompanije British Midland International (bmi) koja je 2012. integrisana u British Airways, dok je bmi regional nastavio samostalno da posluje, da bi 2015. postao deo kompanije Airline Investment Limited u čijem vlasništvu je još i regionalni škotski avioprevoznik Loganair.

Gašenjem kompanije prestaje da postoji čuveni „bmi“ brend.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije