HiSky nova moldavska low-cost aviokompanija prodaje karte bez dozvole

Iako je odbijena za operativnu dozvolu, modlavska start-up aviokompanija HiSky počela sa prodajom karata za šest novih destinacija

Datum / Date: 03.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: HiSky

U Moldaviji se sprema otvaranje nove aviokompanije. Turistička kompanija HiSky je najavila nabavku aviona i uspostavljanje redovnog avio saobraćaja između Kišinjeva i šest evropskih gradova, ali problem bi mogla biti operativna dozvola, koja im nedostaje.

U saopštenju za medije iz ove kompanije su naveli da planiraju da iznajme dva aviona Airbus A320 od aviokompanije Cobrex Trans i da uspostave redovan saobraćaj prema aerodromu Pariz – Bove (Paris – Beauvais) od 11. aprila, Diseldorfu od 13. aprila, Dablinu od 15. aprila i Bolonji i Lisabonu od 16. aprila. Sve destinacije će biti služene sa dva leta nedeljno, sem Lisabona do koga se planira jedan let nedeljno.

Bez aviona i dozvole


Uprkos najavama, moldavske vazduhoplovne vlasti (CAA) su obavestile javnost da je ovoj kompaniji uskraćena operativna dozvola, jer je utvrđeno da navedena kompanija od koje planiraju da iznajem A320 ne poseduje takav avion.


Cobrex Trans je rumunska čarter aviokompanija (ICAO: CBX) koja nije članica IATA i koja, prema registru aviona poseduje samo jedan Boeing 737-300 star 28 godina.

Ova se kompanija predstavlja kao budući moldavska low-cost avio prevoznik čiji će direktor biti Julijan Skorpan (Iulian Scorpan), bivši direktor nacionalne aviokompanije Air Moldova, koji ju je napustio zbog sukoba sa upravom.

HiSky je naveo da planira da prodaje karte prema low-cost pravilima i da je već osmislio tarifni program koji će uključivati četiri tarife: basic, classic, premium i premium plus.

Buduća aviokompanija je 14. novembra 2019. zvanično zatražila izdavanje operativne dozvole (AOC), ali je 23. decembra CAA odbacila ovaj zahtev jer je utvrđeno da kompanija ne ispunjava osnovne uslove da bude registrovana kao avio prevoznik. HiSky ne poseduje sopstveni avion, pa je CAA 22. januara donela rešenje kojim joj se uskraćuje operativna dozvola.

Uprkos tome, HiSky je već pokrenuo svoj sajt na kome već prodaje karte za pomenute nove letove. Na odbijenicu iz CAA nisu reagovali, pa su vlasti bile prinuđene da izdaju zvanično saopštenje za medije sa napomenom da razmatraju pokretanje krivične prijave protiv kompanije zbog brojnih kršenja zakona.

Fotografije preuzete sa sajta aviokompanije HiSky

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije