Dramatična situacija u avio saobraćaju zbog koronavirusa

Pravilo od 80 posto za očuvanje slotova na aerodromima potrebno suspendovati zbog koronavirusa, smatra IATA.

Datum / Date: 02.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Veliki pad tražnje za letovima usled epidemije koronavirusa stvara velike probleme aviokompanijama i uzrokuje drastičan pad kapaciteta i profita.

Ukupan globalni kapacitet pao je za 26 posto u odnosu na prošlu godinu i na period pre pojave koronavirusa. Austrian je danas saopštio da ima pad tražnje od 40 posto unutar Evrope, a posebno na linijama ka Italiji. Velike aviokompanije koje lete ka Italiji beleže pad broja rezervacija ka ovoj zemlji od 108 posto pošto je broj rezervacija došao do nule, a ujedno raste broj otkazanih ranije napravljenih rezervacija.

Mnoge aviokompanije prijavljuju da imaju i do 50 posto putnika koji se ne pojave na svojim letovima. Zbog velikog broja otkazanih letova sve je više prizemljenih aviona, a brojni članovi posade se šalju na neplaćeni odmor.

IATA traži vanredne mere

Jedan od problema koji se sada pojavio je i očuvanje slotova. IATA je hitno zatražila od aerodroma koji funkcionišu po komercijalnim pravilima za slotove da suspenduju pravilo od obaveznih 80 posto saobraćaja.

Čak 43 posto svih putnika u svetu koristi aerodrome koji posluju prema komercijalnim pravilima za slotove, a takvih je oko 200 širom sveta što znači da kompanije koje lete ka ovim aerodromima trpe veliki pritisak.

Zbog pravila da moraju da obave najmanje 80 posto dogovorenih letova kako bi sačuvale slot, aviokompanije ne mogu da otkažu letove, a sa smanjenom tražnjom, to ih dovodi u veoma nezgodnu situaciju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije