IATA: Pravila za putovanja u Evropi zbunjuju putnike

Nedostatak harmonizacije pravila za putovanja u EU štete avio saobraćaju i zbunjuju putnike, tvrdi IATA.

Datum / Date: 15.09.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto:Erich Westendarp /Pixabay

IATA je upozorila da je sloboda kretanja unutar Evrope narušena zbog propuštene prilike da dođe do harmonizacije pravila za putovanja u uslovima pandemije od strane zemalja članica EU.

U istraživanju koje je IATA sprovela došlo se do zaključka da postoje značajne razlike važećih pravila po državama.

Tek oko 30 posto država EU koja primenjuje pravila digitalnog sertifikata ne priznaje takozvane brze testove. Deca nisu izuzeta od obaveze testiranja u 19 posto država, a čak 41 posto zemalja ne dozvoljava ulazak vakcinisanim putnicima izvan EU iz država sa takozvane bele liste.

Formulari za ulazak kojima se prijavljuje tačna lokacija putnika su obavezni u 89 posto zemalja, ali i tu postoje značajne razlike. Tek 45 zemalja zahteva isključivo online formulare, 33 posto dozvoljava i online i papirne, a 11 posto zahteva samo papirne obrasce.

„Od ključne važnosti je da evropske zemlje zajedno rade na ujednačavanju pravila za putovanja u vreme pandemije Covid-19 virusa. Dok je Evropska komisija uradila dobar posao donošenjem propisa i preporuka, posebno uvođenjem digitalnog kovid sertifikata, dotle su pojedine zemlje napravile pravu zbrku zbog toga što svoja pravila nisu uskladila sa ostalim zemljama“, navodi se u izveštaju nakon istraživanja koje je sprovela IATA.

„Putnici ne mogu da putuju pouzdano kad se ne zna koja su pravila važeća i kada svaka zemlja ima neka svoja posebna pravila. Oni ne mogu da budu sigurni da li njihovoj deci treba test ili ne, da li moraju da popune formular i kako ili im uopšte ne treba. A sve bi to trebalo da bude jedna jedinstvena Evropska unija. Putnici sa pravom očekuju jedinstven pristup ovom problemu“, rekao je Rafael Švarcman, regionalni potpredsednik IATA za Evropu.

Navodi se i da su Holandija, Slovenija, Estonija i Španija najdalje odmakle u harmonizaciji pravila sa propisima EU. Iz IATA apeluju na države EU da što pre usklade sva pravila i pojednostave procedure za putovanja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije