ICAO na generalnoj skupštini potvrdio podršku ekološkom programu CORSIA

CORSIA program za smanjenje emisije štetnih gasova u avio industriji dobio veliku podršku svih članica ICAO.

Datum / Date: 08.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Na 40. generalnoj skupštini Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva Ujedinjenih nacija (ICAO) održanoj u Montrealu donete su veoma važne odluke.

Svih 193 članica Organizacije se složilo o akcijama za smanjenje zagađenja u avio saobraćaju. Doneta je rezolucija kojom se podržava pokretanje prvog globalnog programa za smanjenje emisije štetnih gasova.

Progam poznat kao CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation), nije prošao bez kritika zaštitnika životne sredine iz pojedinih evropskih delegacija zbog mogućnosti da ovaj program potpuno uništi već odavno primenjivani evropski program za smanjenje emisije štetnih gasova poznat pod imenom ETS (Emissions Trading Scheme).

Prema upravo usvojenoj ICAO rezoluciji na temu CORSIA programa navodi se da ovaj program mora da bude jedini svetski program, kako bi se izbegla zbrka i postojanje duplih mera.

Na skupštini ICAO rečeno je i da je avio saobraćaj u poslednjih deset godina postao za 17,3 posto efikasniji u smislu smanjenja potrošnje fosilnih goriva. Uz početak primene CORSIA programa  već od naredne godine se može očekivati da će razvoj avio industrije biti sasvim ekološki neutralan, tj. da rast neće doprineti povećanju emisije štetnih gasova.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije