Jet Airways otkazao sve međunarodne letove

Indijska aviokompanija Jet Airways je otkazala sve međunarodne letove i prizemljila još aviona.

Datum / Date: 12.04.2019.

Autor / Author: Aviatica

Jet Airways je u noći između četvrtka i peka otkazao sve svoje, preostale, međunarodne linije i nekoliko regionalnih domaćih. Otkazani su svi letove iz Indije ka Amsterdamu, Parizu, Singapuru, Londonu. Otkazan je i lizing za još deset aviona, zbog neplaćanja računa lizing kompanijama. Prema nepotvrđenim informacijama flota kompanije je sa 115 aviona spala na samo 14 što je nedovoljno da bi zadržali nacionalnu operativnu dozvolu.


Dopuna vesti / 07.00 / Vlada izdala hitno naređenje Direktoratu civilne avijacije da izvrši vanrednu proveru Jet Airways-a nakon informacije da je u petak ujutro u saobraćaju bilo samo devet aviona: dva Boeing-a 737 i sedam ATR-a


Jet Airways je u finansijskim problemima zbog duga koji se nagomilao na preko 1,2 milijarde dolara. Dug je prema lizing kompanijama, dobavljačima, pilotima i naftnim kompanijama. Poverioci među kojima je i Banka Indije očajnički traže investitora i spasioca kompanije, nakon što je Etihad Airways, manjinski vlasnik Jet Airways-a (24%) odbio da dokapitalizije kompaniju i čak je nagovestio da bi mogao da se povuče iz vlasništva otpisom svog vlasničkog udela.


Dopuna vesti / 07.30 / Etihad Airways se kao poslednji, peti u nizu prijavio na otvoreni poziv za dokapitalizaciju Jet Airways-a, potvrđeno je iz ove kompanije za CNBC. Kako se navodi, vlasnički udeo bi mogao da naraste do 49% ako ponuda pet kompanija bude prihvaćena od strane poverilaca. Rok ističe danas, 12. aprila.


Etihad Airways Partners

Jet Airways je bio deo Etihad Airways Partners grupacije aviokompanija u kojima je Etihad Airways imao vlasnički udeo. Ova grupacija je tiho, bez medijske pažnje, ugašena odavno. Iz nje su zboga bankrota ispali Air Berlin, NIKI, Alitalia, Darwin Airline (Etihad Regional).

Etihad Airways osim u Jet Airways-u ima vlasnički udeo u aviokompanijama Air Serbia(49%), Air Seychelles (40%) i Virgin Australia (24%).

 

Kraj Jet Airways-a je nikad bliži i očigledniji. Mali su izgledi da se kompanija bez hitnog pronalaska investitora spase. Vlada Indije pokušava da nađe spas za preko 16.000 zaposlenih i već je uputila poziv drugim indijskim avio kompanijama da preuzmu deo aviona i zaposlenih. Međutim, zbog otkazivanja letova i vraćanja aviona, kompanija gubi svoje slotove na mnogim aerodromima, koji su već dodeljeni drugim avio prevoznicima. Takođe, kompaniji preti gubitak licence za obavljanje međunarodnog ali i domaćeg saobraćaja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije