Kako izgleda novi fingerski hodnik na beogradskom aerodromu

Pod parolom "Putovanje se nastavlja", beogradski aerodrom predstavio završetak radova na fingerskom hodniku i osvajanje vredne nagrade

Datum / Date: 07.07.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Dragan Nikolic / Aviatica

Na beogradskom aerodromu Nikola Tesla danas je održana svečanost uručenja nagrade koju je aerodrom osvojio, a tom prilikom je novinarima predstavljen enterijer novog fingerskog hodnika C.

Aerodrom u Beogradu, kojim upravlja kompanija Vinci Airports na osnovu dobijene koncesije od marta 2018. osvojila je veoma vredne nagrade Međunarodnog aerodromskog saveta za Evropu (ACI Europe).

Nagradu za najbolji aerodrom u Evropi za kvalitet pružene usluge u kategoriji aerodroma od 5 do 15 miliona putnika (zajedno sa aerodromima Faro, Krakov, Keflavik, London-City, Malta, Porto i Soči) i novoustanovljenu nagradu za najbolje higijenske mere, aerodrom je osvojio još u martu ove godine.

Dobitnici nagrada proglašeni su još krajem marta, ali je sada beogradski aerodrom svečano ugostio generalnog direktora Međunarodnog aerodromskog saveta za Evropu (ACI Europe) Olivijera Jankoveca, koji je ovom prilikom uručio nagradu menadžmentu aerodroma.

Fingerski hodnik gotov do kraja godine

Foto: Dragan Nikolić / Aviatica

Radovi se nastavljaju prema planu, uključujući radove na modernizaciji i proširenju postojećeg terminala. Sa ukupnom površinom od oko 12.000 kvadratnih metara i pametnim sistemom upravljanja protokom putnika, novi prošireni terminal i fingerski hodnik C biće u potpunosti završen do kraja godine.

Foto: Dragan Nikolić / Aviatica

Beogradski aerodrom nedavno je otvorio i preuređen prostor za ukrcavanje putnika, koji u okviru svojih sadržaja predstavlja srpsku gastronomsku ponudu i lokalne brendove, novi udaljeni parking za automobile kao i novu čekaonicu za ukrcavanje u avione na udaljenim pozicijama.

Foto: Dragan Nikolić / Aviatica

Otvoreno je i novo postrojenje za preradu čvrstog otpada koje će doprineti unapređenju i povećanju obima procesa reciklaže, sa ciljem da se do kraja 2022. godine reciklira 100 posto čvrstog otpada koji proizvodi aerodrom. Navedena postignuća deo su ambicioznog projekta koje izvodi kompanija VINCI Airports u saradnji sa kompanijom VINCI Construction Grand Projects.

Foto: Dragan Nikolić / Aviatica

Koncesionar planira da završi radove na modernizaciji aerodroma u naredne tri godine. Cilj je stvaranje novog aerodromskog čvorišta u regionu Jugoistočne Evrope, zahvaljujući proširenju putničkog terminala od 40.000 kvadrata, novim avio-mostovima i novim gejtovima, izgradnji umetnute piste i kompletnoj obnovi postojeće.

Foto: Dragan Nikolić / Aviatica

Ovi radovi će omogućiti da aerodrom do kraja perioda koncesije dostigne ukupan kapacitet opsluge od 15 miliona putnika godišnje. Modernizacija će poboljšati i ekološke performanse aerodroma, izgradnjom fotonaponskog parka snage 1 MW, novog energetskog postrojenja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Foto: Dragan Nikolić / Aviatica

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije