Kriza u Jet Airways-u bi mogla da ugrozi bezbednost avio saobraćaja

Vlada Indije sazvala hitan sastanak zbog sumnje da je bezbednost avio saobraćaja ugrožena usled krize u aviokompaniji Jet Airways.

Datum / Date: 19.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Ministarstvo vazdušnog saobraćaja Indije sazvalo hitan sastanak na kome će se raspravljati o krizi u aviokompaniji Jet Airways.

Konkretan povod za sazivanje sastanka je pismo koje je sindikat avio mehaničara ove kompanije uputio Vladi, a u kome se navodi da zbog neisplaćenih zarada radnici nisu psihički podobni da održavaju bezbednost letelica.

Kako je navedeno u ministarstvu na sastanku će se raspravljati o svim aspektima krize uključujući prizemljenje skoro polovine flote i otkazivanje stotina letova. Prethodnih dana su se vladi obratili i predstavnici pilota i kabinskog osoblja sa zahtevom da im se pomogne u ostvarivanju prava na zaradu. Plate pilotima kasne već treći mesec.

Jet Airways se već neko vreme nalazi u ozbiljnim problemima jer nije u mogućnosti da otplati pristigle rate kredita, a Etihad Airways, kao suvlasnik sa 24% akcija, odbija da finansijski pomogne. Kako indijski mediji nezvanično saznaju Etihad planira da se povuče iz Jet Airways-a. Navodno je već ponudio na prodaju akcije u ovoj kompaniji po veoma sniženoj ceni.

Situacija sa kompanijom se ozbiljno zakomplikovala zbog otkazivanja velikog broja letova. U nedelju, 17. marta Jet Airways je obavestio putnike i javnost da ukida sve letove između indijskih gradova i Abu Dabija, gde je baza još uvek partnerske aviokompanije Etihad Airways. Putnici su revoltirani ovakvim ponašanjem kompanije i društvene mreže kipe od nezadovoljstva zbog nemogućnosti da realizuju svoja putovanja, da zamene karte za druge letove i da satima dobiju bilo koga iz kontakt centra.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije