LATAM napušta Oneworld alijansu nakon partnerstva sa Deltom

Početna|VESTI|Biznis|LATAM napušta Oneworld alijansu nakon partnerstva sa Deltom

LATAM napušta Oneworld alijansu nakon partnerstva sa Deltom

Čileanska aviokompanija LATAM će napustiti Oneworld alijansu zbog planiranog povezivanja sa američkom aviokompanijom Delta.

Objavljeno:11. 10. 2019.|10:13 » 18:54Autor: Tagovi:, , |

Oneworld alijansa je krajem septembra saopštila da je dobila obaveštenje od članice alijanse, čileanske aviokompanije LATAM o namerama o napuštanju alijanse.

„Sa velikim žaljenjem potvrđujemo namere LATAM-a da napusti alijansu, ali razumemo njihovu odluku“, navedeno je u saopštenju.

LATAM je doneo odluku o napuštanju alijanse, sporazumno i prema svim procedurama, nakon što je američka aviokompanija Delta Air Lines potvrdila da će za 1,9 milijardi dolara otkupiti 20 posto akcija LATAM-a.

Delta Air Lines će se dodatno povezati sa LATAM-om u operativnom smislu, a ova kompanija je članica Sky Team alijanse. To je i glavni razlog zašto će LATAM napustiti Oneworld alijansu kako bi mogao da ostvari saradnju sa kompanijom koja ne pripada alijansi.

LATAM je aviokompanija sa sedištem u Santjagu (Čile), nastala spajanjem nekadašnje čileanske nacionalne aviokompanije LAN Airlines i brazilskog TAM-a.