LATAM napušta Oneworld alijansu nakon partnerstva sa Deltom

Čileanska aviokompanija LATAM će napustiti Oneworld alijansu zbog planiranog povezivanja sa američkom aviokompanijom Delta.

Datum / Date: 11.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Oneworld alijansa je krajem septembra saopštila da je dobila obaveštenje od članice alijanse, čileanske aviokompanije LATAM o namerama o napuštanju alijanse.

„Sa velikim žaljenjem potvrđujemo namere LATAM-a da napusti alijansu, ali razumemo njihovu odluku“, navedeno je u saopštenju.

LATAM je doneo odluku o napuštanju alijanse, sporazumno i prema svim procedurama, nakon što je američka aviokompanija Delta Air Lines potvrdila da će za 1,9 milijardi dolara otkupiti 20 posto akcija LATAM-a.

Delta Air Lines će se dodatno povezati sa LATAM-om u operativnom smislu, a ova kompanija je članica Sky Team alijanse. To je i glavni razlog zašto će LATAM napustiti Oneworld alijansu kako bi mogao da ostvari saradnju sa kompanijom koja ne pripada alijansi.

LATAM je aviokompanija sa sedištem u Santjagu (Čile), nastala spajanjem nekadašnje čileanske nacionalne aviokompanije LAN Airlines i brazilskog TAM-a.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije