Lufthansa izdala obveznice vrednosti 1,6 milijardi evra

Nemačka Lufthansa obezbedila finansijsku stabilnost izdavanjem obveznica i prevremenim vraćanjem starih kredita.

Datum / Date: 05.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Dragan Nikolić / Aviatica

Nemačka aviokompanija Lufthansa izdala je novu seriju obveznica u vrednosti od 1,6 milijarde evra. Izdate su u dve tranše, a pojedinačna vrednost obveznice je 100.000 evra.

Prva tranša obveznica ukupne vrednosti od 750 miliona evra dospeva na naplatu 11. februara 2025. posle četiri godine od izdavanja, a druga ukupne vrednosti 850 miliona evra dospeva posle sedam godina, 11. februara 2028. Godišnja kamata na obveznice iz prve tranše je 2,875 posto, a na one iz druge tranše 3,75 posto.

Zahvaljujući ovoj seriji obveznica i kreditima u vrednosti od 2,1 milijarde evra, koji su podignuti u drugoj polovini prošle godine, Lufthansa je obezbedila finansijsku stabilnost tokom cele 2021. godine i imaće mogućnost da ispuni sve svoje finansijske obaveze. Na prvom mestu tu je kredit od 2,6 milijardi evra podignut kod nemačke državne razvojne banke KfW, koji ove godine dospeva na naplatu, a koji je sada pokriven. Milijardu evra kredita je već otplaćeno unapred, a nakon celokupne otplate Lufthansa će povratiti avione koje je KfW uzeo kao garanciju.

U Lufthansi su veoma zadovoljni najnovijom finansijskom akcijom kojom su značajno smanjili svoje kreditne troškove. Ova kompanija je u septembru 2020. raspolagala sa preko 10 milijardi evra računajući i devet milijardi koje je odobrila nemačka vlada kao vid pomoći kompaniji zbog pandemije koronavirusa. Od ukupno odobrenog iznosa od 9 milijardi evra, Lufthansa je do sada povukla tek nešto manje od tri milijarde.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije