IATA označila 2020. kao katastrofalnu godinu u istoriji avio-saobraćaja

Podaci IATA o padu obima saobraćaja u 2020. pokazuju da je ova godina bila najgora u istoriji civilnog avio-saobraćaja.

Datum / Date: 04.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja (IATA) objavila je godišnje rezultate putničkog saobraćaja za 2020.

Podaci pokazuju da pad saobraćaja meren u RPK (putnik-kilometrima) iznosi 65,9 posto u odnosu na 2019. godinu što predstavlja najoštriji pad u istoriji civilne avijacije. Da sve bude još gore ne vide se naznake da bi pad mogao da stane, pošto broj rezervacija od kraja decembra ponovo dramatično pada.

Tražnja u putničkom saobraćaju u 2020. pala je za 75,6 posto u odnosu na 2019. Kapacitet izražen u ASK (raspoloživa sedišta-kilometri) pao je za 68,1 posto dok je indeks prosečne popunjenosti putničke kabine (load factor) za 19,1 posto niži i iznosio je 62,8 posto.

Nešto je bolja situacija u domaćem saobraćaju, gde je tražnja „samo“ prepolovljena, kapacitet smanjen za nešto više od trećine, a avioni neznatno popunjeniji.

Kao zabrinjavajući pokazatelj, koji je iznela IATA u ovom izveštaju, naveden je pad rezervacija tokom januara 2021, koji iznosi čak 70 posto u odnosu na januar 2020, što stvara dodatan pritisak na inače oslabljene finansije aviokompanija i produžava procenu vremena potrebnog za oporavak industrije.

„Prošla godina je bila katastrofalna. Ne postoje reči kojima bi se to opisalo. Oporavak koji je počeo tokom letnje sezone na severnoj hemisferi naglo je zakočen tokom jeseni da bi se prema kraju prošle godine sve dramatično pogoršalo kada su počela uvođenja još strožih restriktivnih mera za putovanja zbog pojave novih sojeva koronavirusa Covid-19“, izjavio je Aleksandre de Žunija (Alexandre de Juniac), generalni direktor IATA.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije