Meridiana postaje Air Italy

Qatar Airways objavio novi brend i plan pretvaranja italijanske avio-kompanije Meridiana u Air Italy.

Datum / Date: 20.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

Potpomognuta Qatar Airways-om koji je vlasnik 49% akcija, italijanska avio-kompanija Meridana je 19. februara 2018. promenila svoje ime i najavila novi početak.

Akbar Al Baker, generalni direktor Qatar Airways-a je u izjavi za italijansku novinsku agenciju ANSA izjavio da će ova kompanija „pokazati da je zvezda“ i da će „zameniti Alitaliju na mestu italijanske nacionalne avio-kompanije“.

Prema planu razvoja koji je na predstavljanju obnovljene avio-kompanije objavljen, Air Italy će u narednih pet godina povećati svoju flotu na 50 aviona, a očekuje se i 10 miliona putnika. Sedište kompanije će biti u Olbiji, na Sardiniji, a glavna operativna baza ove kompanije i njeno čvorište će biti na aerodromu Milano – Malpensa (MXP). Sekundarne baze će biti na aerodromu Rim – Fiumicino (FCO) i Olbia – Costa Smeralda (OLB).

Tokom 2018. avio-kompanija će dobiti novih osam aviona – tri Boeing-a 737 MAX i pet Airbus A330-200. U naredne tri godine se očekuje ukupno 20 aviona 737 MAX, dok će avioni A330 biti zamenjeni avionima Boeing 787 – Dreamliner.

Otkriven je i plan za prve linije u interkontinentalnom saobraćaju. Milano će biti povezan sa Bangkokom od septembra, a kasnije i sa Njujorkom i Majamijem. U kasnijoj fazi će biti uveden dugolinijski saobraćaj i sa rimskog aerodroma. Evropsku mrežu linija činiće ukupno 50 ruta koje će postepeno biti uspostavljane do 2022.

Meridiana je italijanska avio-kompanija osnovana 1991. godine, koja je šest godina kasnije spojila sa drugom italijanskom avio-kompanijom Air Italy. Qatar Airways je u novembru 2017. kupio 49% akcija Meridijane i tako postao suvlasnik zajedno sa kompanijom Alisarda (nekadašnja avio-kompanija Sardinije), koja se 1991. spojila sa španskom avio-kompanijom Universair i tako formirala Meridijanu. Qatar Airways je krajem prošle godine najavio ambiciozne planove da obnovom flote i novom mrežom linija uspostavi avio-kompaniju pod novim-starim brendom Air Italy.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

1.725|1