Kako Trampova poreska reforma utiče na transatlantske letove

Poreska reforma Trampove administracije daje vetar u leđa američkim avio-kompanijama u borbi za prevlast na Atlantiku.

Datum / Date: 19.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: AP

Nemačka agencija za kreditni rejting Scope smatra da će poreska reforma koju sprovodi Trampova administracija u Sjedinjenim Državama pomoći tamošnjim avio-prevoznicima u borbi za prevlast na najlukrativnijoj vazduhplovnoj ruti na svetu.

Smanjenje poreskih stopa za korporacije stvoriće značajne uštede američkim avio-prevoznicima koji održavaju linije na transatlantskoj ruti (Između Evrope i Amerike). Prema procenama agencije može se očekvati od 500 miliona do čak jedne milijarde američkih dolara ušteda što će doprineti da avio-kompanije poput Delte, United-a ili American Airlines-a ostvare veće prihode na svojim interkontintentalnim linijama.

Uštede koje budu ostvarile zahvaljujući smanjenju poreskih stopa ove avio-kompanije mogu da iskoriste na dva načina – ili da smanje cene avio-karata ili da iskoriste neočekivani prihod za nabavku novih, konkurentnijih i efikasnijih aviona.

Američki prevoznici trenutno ostvaruju od 15 do 20% ukupnog prihoda na transatlantskim rutama i sve teže uspevaju da se izbore sa narastajućom konkurencijom koja sada uključuje i interkontinentalne low-cost prevoznike poput Norwegian-a ili islandske avio-kompanije WOW. Osim glavnih konkurenata na ruti Amerikanci će se u bliskoj budućnosti suočiti i sa sve većim pritiskom njihovih hibridnih prevoznika poput Air France-ove kompanije JOON, Lufthansinog Eurowings-a ili IAG-ovog LEVEL-a.

Agencija Scope u svojoj analizi smatra da će Trampova poreska reforma učiniti mnogo na poboljšanju konkurentnosti na transatlantskoj ruti što će na srednji i duži rok generalno pozitivno uticati na rast saobraćaja, niže cene i bolju uslugu koja se pruža putnicima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije