Montenegro Airlines: Uskoro odluka o restruktuiranju ili stečaju

Pritisnut brojnim finansijskim problemima Montenegro Airlines razmatra mogućnost restruktuiranja ili odlaska u stečaj.

Datum / Date: 16.11.2017.

Autor / Author: Aviatica

Crnogorska aviokompanija Montenegro Airlines je saopštila da je u fokusu menadženta ove kompanije analiza poslovanja koja će pokazati da li će se pristupiti modelu finansijskog i operativnog restruktuiranja u cilju dugoročne stabilizacije poslovanja ili će, što je za sada manje verovatno, ali je ipak uzeto u obzir, proglasiti insolventnost sa svim negativnim posledicama koje to podrazumeva.

Menadžment kompanije, u cilju iznalaženja najefektivnijeg rešenja u finansijskom i operativnom smislu po pitanju flote, priprema i analizira detaljnu prihodovnu i troškovnu strukturu po više scenarija, kroz biznis plan na pet i više godina. Ovakav pristup podrazumeva princip nabavke aviona kroz operativni lizing, pri čemu je moguće sklopiti izuzetno povoljne finansijske aranžmane koji su višestruko jeftiniji i višestruko manji u odnosu na iznose koji se pominju u medijima i koji se odnose na kupovinu aviona.

Nakon stručnih analiza po pitanju flote, koje će kroz biznis plan biti uključene u finalni Izvještaj koji je u pripremi za razmatranje, odluku o tome da li će se nabavljati avioni, kojeg tipa i po kom aranžmanu, u konačnom će donijeti osnivač, s obzirom na to da se radi o jednoj od ključnih odluka za budućnost kompanije.

U saopštenju za medije se još navodi da je za prvih deset meseci u ovoj godini prevezeno 507.044 putnika, od čega je blizu 300.000 putnika prevezeno samo u letnjoj sezoni, od početka juna do kraja septembra.

Pored redovnih linija realizovane su i serije čarter letova za jug Italije (Bari i Napulj), Slovačku (Bratislava), Izrael (Tel Aviv), Finsku (Helsinki) kao i manje serije čartera prema Francuskoj (Nant i Ajačo), Austriji (Salcburg, Linc, Grac) i niz pojedinačnih čartera prema drugim destinacijama.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije