Neizvesna budućnost najstarijeg turoperatora Thomas Cook-a

Potrebno je milijardu evra da bi kompanija Thomas Cook stara 178 godina nastavila da postoji i nakon ovog septembra.

Datum / Date: 16.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Thomas Cook

U Velikoj Britaniji je u toku drama oko dešavanja u najstarijem turoperatoru na svetu. Thomas Cook, koji je prvi na svetu organizovao putovanje u vidu turističkog aranžmana daleke 1841.

Starija od ove kompanije je Cox & Kings (preko 260 godina postojanja), ali je ova kompanija bila zadužena za organizaciju putovanja vojnog osoblja od Engleske do Indije i nije se u početku bavila klasičnim turističkim putovanjima.

Thomas Cook se danas suočava sa najvećom krizom u svojoj istoriji. Ova kompanija je u pregovorima sa kineskim investitorom koji bi trebalo da uloži oko milijardu evra kako bi Thomas Cook nastavio da postoji. U britanskim medijima se navode različiti iznosi od 900 miliona funti pa do 1,1 milijardi evra.

Neizvesnost dogovora sa Kinezima naterala je državna regulatorna tela da počnu pripreme za slučaj da Thomas Cook proglasi bankrot do kraja septembra kad im je rok da postignu dogovor. U okviru kompanije postoji i avioprevoznik, pa je zbog toga alarmiran i britanski direktorat civilnog vazduhoplovstva, koji već radi na pripremi plana za prevoz na hiljade turista koji bi mogli da budu ostavljeni na najrazličitijim turističkim destinacijama širom sveta.

Što se samog turoperatora tiče, njegovi putnici su zaštićeni ATOL programom. Ovaj program osiguranja koji je obavezan sa sve britanske turoperatore daje garanciju putnicima da im neće propasti uplaćeni novac i da će moći da se vrate kućama u slučaju da im kompanija bankrotira.

Thomas Cook je član ATOL programa, ali njegovo članstvo neće biti obnovljeno od 1. oktobra ukoliko se do tada ne postigne dogovor sa investitorom.

Sa druge strane, iz kompanije tvrde da će dogovor biti postignut i da putnici nemaju razloga za brigu.

U sećanju javnosti je, međutim, kolaps aviokompanije Monarch Airlines prošle godine, kada je na desetinu hiljada putnika ostalo zarobljeno na aerodromima širom sveta. U vlasništvu Thomas Cook grupacije se osim glavnog turoperatera nalazi i nekoliko turističkih agencija, online rezervacionih sistema, brojne regionalne podružnice, lanac hotela i rizorta i dve aviokompanije Thomas Cook Airlines ali i nemački Condor.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije