Nemačka Germania objavila bankrot

Nemačka aviokompanija Germania nakon što nije uspela da obezbedi dalje finansiranje operacija proglasila bankrot.

Datum / Date: 05.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Nemačka aviokompanija Germania (ST/GMI) je prekinula sve avio operacije u ponedeljak, 4. februara 2019. i objavila bankrot. Ova kompanija nije uspela da obezbedi dalje finansiranje poslovanja i bila je prinuđena da odmah prekine sa radom, navedeno je u saopštenju kompanije.

Germania, čije je sedište u Berlinu, je godišnje prevozila oko 4 miliona putnika, prvenstveno na čarter linijama ka Mediteranu, a održavala je i ugovorene redovne linije sa turoperatorima. Ovaj prevoznik je bio i najveći prema broju prevezenih putnika na prištinskom aerodromu sa koga je obavljao letove do Diseldorfa, Štutgarta, Minhena i Verone, a nedavno je objavila nameru da u aprilu bazira jedan avion na ovom aerodromu i da uspostavi još dve linije ka Hanoveru i Hamburgu.

Kompanija je osnovana 1986. godine i letela je sa 37 aviona do 60-tak destinacija u Evropi, Severnoj Afici i Bliskom istoku. Nakon proglašenja bankrota i otkazivanja svih letova, nemački turoperatori i druge aviokompanije iz ove zemlje izašle su sa planom za prihvatanje putnika koji su ostali zarobljeni na svojim destinacijama, a čiji su letovi sada otkazani.

Kao glavni razlog za bankrot, generalni direktor kompanije Karsten Balke je naveo porast cene goriva i jaku konkurenciju. Kompanija je početkom godine objavila da ima problema sa finansiranjem operacija i da je preduzela neophodne mere kako bi nastavila poslovanje. Krajem januara je objavljeno da je obezbeđeno dodatnih 15 miliona evra za finansiranje, ali je već krajem tog meseca nastao problem jer nije bilo novca za isplatu plata zaposlenima. To je bio ključni trenutak da se donese odluka o proglašenju bankrota.

Germania je 2014. zajedno sa švajcarskom turističkom kompanijom Hotelplan osnovala švajcarsku aviokompaniju koja je nazvana Germania Flug. Kompanija je takođe posedovala bugarsku aviokompaniju Bulgarian Eagle koji se sa flotom od dva aviona bavio najmom aviona i posada drugim prevoznicima. Prema saopštenju Germanije, ove dve aviokompanije nisu pogođene bankrotom i nastavljaju da postoje. Švajcarska Germania je jedno kratko vreme letela od Ciriha do Niša, ali je ova linija ukinuta zbog neisplativosti.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije