Norwegian otpočeo restruktuiranje

Nakon odobrenja akcionara, norveška aviokompanija Norwegian u stečaju pokreće plan restruktuiranja.

Datum / Date: 25.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Jørgen Syversen / Norwegian

Aviokompanija Norwegian je 7. decembra norveškom privrednom sudu predala zahtev za odobrenje plana restruktuiranja tokom trajanja stečajnog postupka odobrenog od strane irskog privrednog suda ranije ove godine.

Tom prilikom, Norwegian je obavestio berzu u Oslu uz napomenu da akcije ove kompanije ostaju u trgovini. Ova odluka je donela povećanje vrednosti akcija Norwegiana za 10 posto iako su one sada tek na 2 posto ranije vrednosti.

Proces restruktuiranja kompanija obuhvataće smanjenje flote, uspostavljanje pozitivnog finansijskog balansa tj. oslobađanje od dugova što je planirano da se uradi njihovom konverzijom u vlasništvo. Očekuje se da će dug od oko 380 miliona evra biti pretvoren u kapital, te da će poverioci postati suvlasnici kompanije. Jedan deo duga biće vraćen prodajom viška aviona.

Cilj ovog plana koji su ubrzo nakon njegovog predstavljanja podržali i akcionari kompanije, jeste da se ona sačuva od gašenja i da se sačuvaju radna mesta. Sve vreme trajanja procesa restruktuiranja kompanija će raditi, odnosno obavljaće redovan saobraćaj prema aktuelnom, inače znatno redukovanom, redu letenja.

U kompaniji je trenutno samo šest aviona u saobraćaju od ukupno 140 koliko ih je činilo flotu pre stečaja. Oni lete samo na šest linija u domaćem saobraćaju, dok je broj zaposlenih trenutno 600, a pre je bio čak 10.000.

Problem je nastao kada je kompanija koja beleži gubitke od 2017. ostala bez tekućih prihoda usled krize izazvane pandemijom koronavirusa Covid-19. Vlada Norveške je odbila da ovoj kompaniji odobri finansijsku pomoć, pa su vlasnici bili prinuđeni da zatraže sudsku zaštitu od poverilaca što je i urađeno pred irskim sudom s obzirom da je dobar deo kompanijske flote tamo registrovan.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije