Kraj za Montenegro Airlines

Crnogorska aviokompanija Montenegro Airlines objavila prekid operacija dan nakon što je Vlada najavila njeno gašenje.

Datum / Date: 25.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Montenegro Airlines

Crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines večeras je obavila svoj poslednji let. Avion ove kompanije Embraer 195 poleteo je iz Beograda za Podgoricu na letu YM103 u 19.35 i posle pola sata sleteo na podgorički aerodrom.

Večeras je ovaj avio prevoznik (YM/MGX) izdao zvanično saopštenje o obustavi saobraćaja od 26. decembra 2020.

„Usled novonastale okolnosti koja se odnosi na odluku Vlade Crne Gore da u daljem periodu neće podržati postojanje nacionalne aviokompanije, i koja izrazito negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio saobraćaja, procenili smo da je u pitanju nivo rizika koji Montenegro Airlines ne može da prihvati“, navedeno je u saopštenju koje više nedvosmisleno okrivljuje Vladu Crne Gore za gašenje kompanije.

U saopštenju se dalje navodi da se od subote 26. decembra 2020. u celosti obustavlja planirani avio saobraćaj.

Dan ranije, ministar za kapitalne investicije crnogorske vlade Mladen Bojanić saopštio je da je Vlada donela odluku da ugasi Montenegro Airlines i da počne rad na osnivanju novog nacionalnog avio prevoznika. On je na konferenciji za novinare izjavio da su iscpeli sve mogućnosti za pomoć kompaniji koja je godinama poslovala sa gubitkom. Odbačena je mogućnost dalje finansijske pomoći zbog protivljenja Evropske komisije, a crnogorski mediji pišu da je Ryanair podneo zvaničnu pritužbu na, kako se tvrdi, nelegalnu državnu pomoć, koju je ova kompanija primala prethodnih godina.

Montenegro Airlines je osnovan u oktobru 1994. Prvi avion je obezbedila 1996. a prvi komercijalni let je obavljen u maju 1997.

Doček aviona na podgoričkom aerodromu sa poslednjeg leta iz Beograda ( sa Facebook stranice Montenegro Airlines-a)

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije