Norwegian u borbi za opstanak

Norwegian duguje kreditorima blizu 350 miliona evra i nudi skupe slotove na Gatwicku na prodaju kako bi se izvukao iz dužničke krize.

Datum / Date: 09.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Norwegian se nalazi na ivici ambisa, piše CNN, pozivajući se na analitičare koji tvrde da ova kompanija duguje blizu 350 miliona evra kreditorima.

Preva rata dospeva za otplatu ovog decembra, a druga sledeće godine u avgustu, ali Norwegian sada pokušava očajnički da reprogramira dug i pomeri rok otplate za godinu ili čak dve. U kompaniji su navodno spremni i da prodaju veoma vredne slotove na londonskom aerodromu Gatwick, na kom su inače treća najveća aviokompanija posle British Airways-a i easyJet-a.

Sastanak sa kreditorima je zakazan za sledeći ponedeljak, 16. septembra i tada će se znati više. Aviokompanija Norwegian je godinama važila za veoma ekspanzivnu. U 2012. kada su najavljeni pionirski planovi za transatlantski low-cost saobraćaj naručeno je 222 aviona što je u tom trenutku bila najveća jedinstvena porudžbina aviona u Evropi.

Norwegian se danas, međutim, suočava sa ozbljnom krizom. Jedan od veoma bitnih razloga je i prizemljenje flote Beoing 737 MAX 8 aviona. Norwegian ih ima 18 i oni su bili nosioci transatlantskog saobraćaja. Zbog toga je Norwegian nedavno bio prinuđen da obustavi kompletan saobraćaj između Irske i SAD. Odluka će stupiti na snagu 15. septembra.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije