Norwegian u borbi za opstanak

Početna|VESTI|Biznis|Norwegian u borbi za opstanak

Norwegian u borbi za opstanak

Norwegian duguje kreditorima blizu 350 miliona evra i nudi skupe slotove na Gatwicku na prodaju kako bi se izvukao iz dužničke krize.

Objavljeno:9. 9. 2019.|06:42 » 17:25Autor:

Norwegian se nalazi na ivici ambisa, piše CNN, pozivajući se na analitičare koji tvrde da ova kompanija duguje blizu 350 miliona evra kreditorima.

Preva rata dospeva za otplatu ovog decembra, a druga sledeće godine u avgustu, ali Norwegian sada pokušava očajnički da reprogramira dug i pomeri rok otplate za godinu ili čak dve. U kompaniji su navodno spremni i da prodaju veoma vredne slotove na londonskom aerodromu Gatwick, na kom su inače treća najveća aviokompanija posle British Airways-a i easyJet-a.

Sastanak sa kreditorima je zakazan za sledeći ponedeljak, 16. septembra i tada će se znati više. Aviokompanija Norwegian je godinama važila za veoma ekspanzivnu. U 2012. kada su najavljeni pionirski planovi za transatlantski low-cost saobraćaj naručeno je 222 aviona što je u tom trenutku bila najveća jedinstvena porudžbina aviona u Evropi.

Norwegian se danas, međutim, suočava sa ozbljnom krizom. Jedan od veoma bitnih razloga je i prizemljenje flote Beoing 737 MAX 8 aviona. Norwegian ih ima 18 i oni su bili nosioci transatlantskog saobraćaja. Zbog toga je Norwegian nedavno bio prinuđen da obustavi kompletan saobraćaj između Irske i SAD. Odluka će stupiti na snagu 15. septembra.