British Airways otkazao skoro sve letove zbog štrajka pilota

Početna|VESTI|Info|British Airways otkazao skoro sve letove zbog štrajka pilota

British Airways otkazao skoro sve letove zbog štrajka pilota

British Airways se danas, 9. septembra, suočava sa velikim štrajkom pilota zbog čega su otkazani skoro svi letovi.

Objavljeno:9. 9. 2019.|13:15Autor: Tagovi:, , |

British Airways je jutros saopštio da je morao da otkaže skoro sve letove za ponedeljak i utorak, 9. i 10. septembra nakon što je sindikat pilota započeo obustavu rada.

Štrajk je organizovao najveći britanski sindikat pilota BALPA (Britih Airline Pilots Association) zbog nesuglasica oko zarada.

BALPA je u nedelju, 8. septembra, na svom Twitter nalogu objavila da je još u sredu poslala predlog menadžmentu kompanije, ali pošto još uvek nije dobila nikakav odgovor stupa u štrajk.

Predstavnici aviokompanije su saopštili u ponedeljak, kada je već štrajk počeo da „su spremni i željni da razgovaraju sa sindikatom“.

Štrajk je najavljen još u julu, nakon što su piloti bili nezadovoljni predloženim povećanjem zarada od 11,5 odsto, čime bi njihova godišnja plata bila oko 200.000 funti. Ukoliko se pregovori ne dogode i ne postigne se sporazum, štrajkovi će se nastaviti sve do kraja godine, kažu u sindikatu i već danas zakazuju narednu obustavu rada za 27. septembar.

Otkazano je od 1500 do 1700 letova, što će pokvariti planove za preko 280.000 putnika i doneti British Airways-u gubitak prihoda od najmanje 80 miliona funti. U štrajku je preko 4300 pilota.

Naslovna fotografija: Stuart Bailey / British Airways