British Airways otkazao skoro sve letove zbog štrajka pilota

British Airways se danas, 9. septembra, suočava sa velikim štrajkom pilota zbog čega su otkazani skoro svi letovi.

Datum / Date: 09.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Stuart Bailey / British Airways

British Airways je jutros saopštio da je morao da otkaže skoro sve letove za ponedeljak i utorak, 9. i 10. septembra nakon što je sindikat pilota započeo obustavu rada.

Štrajk je organizovao najveći britanski sindikat pilota BALPA (Britih Airline Pilots Association) zbog nesuglasica oko zarada.

BALPA je u nedelju, 8. septembra, na svom Twitter nalogu objavila da je još u sredu poslala predlog menadžmentu kompanije, ali pošto još uvek nije dobila nikakav odgovor stupa u štrajk.

Predstavnici aviokompanije su saopštili u ponedeljak, kada je već štrajk počeo da „su spremni i željni da razgovaraju sa sindikatom“.

Štrajk je najavljen još u julu, nakon što su piloti bili nezadovoljni predloženim povećanjem zarada od 11,5 odsto, čime bi njihova godišnja plata bila oko 200.000 funti. Ukoliko se pregovori ne dogode i ne postigne se sporazum, štrajkovi će se nastaviti sve do kraja godine, kažu u sindikatu i već danas zakazuju narednu obustavu rada za 27. septembar.

Otkazano je od 1500 do 1700 letova, što će pokvariti planove za preko 280.000 putnika i doneti British Airways-u gubitak prihoda od najmanje 80 miliona funti. U štrajku je preko 4300 pilota.

Naslovna fotografija: Stuart Bailey / British Airways

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije