Odata počast pionirima srpske avijacije

Udruženje linijskih pilota je odalo počast pionirima srpske avijacije - Tadiji Sondermajeru i Arčibaldu Rajsu.

Datum / Date: 19.06.2017.

Autor / Author: Aviatica

Udruženje linijskih pilota Srbije (ULPS) u saradnji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva (DCV), Air Serbijom i Skupštinom grada Beograda, u subotu, 17. juna, organizovalo je svečano otkrivanje biste Tadiji Sondermajeru, otkrivanje spomen-ploča Tadiji Sondermajeru i dr Arčibaldu Rajsu i svečanu akademiju i koktel.

Povod za niz svečanosti koje su deo projekta „U čast srpskih vazduhoplovnih velikana“ je obeležavanje 90 godina od osnivanja prve srpske avio-kompanije „Aeroput“, čiju tradiciju nastavlja danas naša nacionalna kompanija Air Serbia, 105 godina školovanja prvih srpskih pilota u Francuskoj, 95 godina Srpskog Aerokluba, 90 godina prvog srpskog interkontinentalnog leta Pariz-Beograd-Bombaj i više od pola veka postojanja Udruženja linijskih pilota Srbije.

Svečano otkrivanje biste Tadiji Sondermajeru, najvećem srpskom avijatičaru 20. veka obavljeno je u prisustvu Mirjane Čizmarov, direktorke DCV-a, Daneta Kondića, direktora Air Serbije, uz prisustvo predstavnika Grada Beograda i drugih državnih institucija, ministarstava, organizacija i zvanica, u parku na uglu ulica Palmotićeve i Koste Stojanovića u Beogradu.

Otkrivanje spomen-ploča Tadiji Sondermajeru i dr Arčibaldu Rajsu, potpredsedniku Srpskog Aerokluba, obavili su članovi porodice Sondermajer, ambasade Švajcarske i Francuske, Udruženje linijskih pilota Srbije i NAKS Naša Krila na ulazu zgrade Aerokluba u Uzun Mirkovoj 4.

Događaj je završen svečanom akademijom u Aeroklubu, na kojoj su dodeljene Velike Plave zahvalnice, zahvalnice za doprinos projektu, za doprinos avijaciji, partnerski medaljoni, medaljoni « Zlatni velikan » i letački znakovi.

„Trajno smo zahvalni učesnicima projekta, nacionalnoj avio-kompaniji Air Serbia i Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije što su odmah prepoznali duh zaveštanja pokolenjima, istorijsku podlogu i aktivnom pomoći omogućili brzu realizaciju projekta. Skupština grada je pomogla  uređenjem parka za postavljanje biste. Ovim potezom osnažena je kulturno istorijska mapa Beograda a i turistička ponuda. Naša krilatica je „Odužimo se precima, ostavimo potomcima“, izjavio je ovim povodom Velimir Isaković, predsednik ULPS.

„Mi smo ponosni što smo bili deo projekta kojim se odaje počast velikanu srpske avijacije – Tadiji Sondermajeru, koji ne samo da je ove naše prostore na velika vrata uveo u istoriju svetske avijacije, već je takođe bio i veoma uspešan poslovni čovek,“ rekao je ovom prilikom Dane Kondić, generalni direktor Air Serbije: „Sondermajer je na današnji dan, pre tačno devedeset godina, osnovao prvu srpsku avio-kompaniju – Aeroput. Svetlu tradiciju Aeroputa nastavlja Er Srbija, koja je tako danas osma najstarija svetska avio-kompanija koja je i dalje aktivna.“

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije