Online kupovina avio karata – kako da izbegnete zamke

Kupovina avio karata online je jednostavna i brza ali da li je i sigurna? Saznajte više u tekstu koji sledi.

Datum / Date: 05.06.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Brussels Airlines Press Centar

Kupovina avio karata online je sve popularnija pa čak i u Srbiji gde tradicionalno postoji izvesna uzdržanost prema novotarijama posebno elektronskim. Kako je vreme papirnih avio karata poput ulaznica za bioskop ili pozorište odavno već završena priča, treba znati da su i same avio karte danas elektronske i ma kako da se odlučite da ih kupite uvek ćete dobiti nešto što bi moglo biti shvaćeno kao „mačka u džaku“.

Kada kupite avio kartu u turističkoj agenciji, na šalteru avio-kompanije ili pak online, preko internet sajta, vi nećete dobiti nikakav papir koji će vam garantovati da ćete i leteti. Avio karta je danas samo elektronski zapis kojim vi kao njegov kupac stičete pravo (mogućnost) da letite prema planu i rasporedu za koji ste svojim teško stečenim novcem iskazali jasnu nameru.

elektronska avio karta

Zato je sama veština kupovine karte daleko važnija od samog načina kupovine, a da biste bili što uspešniji i naravno sigurniji potrebno je da, u izvesnoj meri, pazite na najčešće opasnosti koje vrebaju.

U ovo sumanuto vreme kada svetom vlada pandemija koronavirusa COVID-19, svedoci smo bili masovnog otkazivanja letova i putovanja, a nimalo beznačajan broj putnika ostao je bez svojih karata ali i bez svog novca. Iz ovoga se nameće naš prvi i osnovni savet koji će vas poštedeti briga u slučaju da bilo šta krene po zlu. Treba imati stručnog i autorizovanog agenta koji će svijim profesionalnim integritetom biti vaš zastupnik u situacijama kada se dogodi bilo šta nepredviđeno.

Avio.rs

 

Ilutracija: Naslovna stranica sajta Avio.rs

Jedan u moru sajtova za online kupovinu avio karata u Srbiji je i Avio.rs. Na ovom portalu, iza koga stoji renomirana novosadska turistička agencija Fantast Tourist možete da pronađete sve aktuelne promotivne ponude avio-kompanija i da izvršite rezervaciju avio karte uz veoma jednostavne procedure.

Na sajtu Avio.rs pretraga cena i destinacija je jednostavna, a sama procedura kupovine zaštićena je sigurnosnim protokolima koje propisuju banke koje izdaju vaše platne i kreditne kartice.

Prednost online kupovine avio karte preko sajta agencije je u tome što za razliku od raznih globalnih online rezervacionih sistema ovde imate podršku stručnog agenta i profesionalnog tima, kome možete da se obratite svakim pitanjem i da zatražite pomoć u svakom trenutku.

Call centar koji stoji iza sajta Avio.rs je dostupan svakim danom osim nedeljom od 9 do 20 časova.

Profesionalna podrška

Agencije za svoju uslugu uzimaju određenu nadoknadu. Kupovinom karte preko sajta Avio.rs ova će vam nadoknada biti naplaćena tek prilikom zaključenja kupovine. Direktnom kupovinom karte preko avio-kompanije možete lako biti uskraćeni za daleko povoljniju kartu koju bi vam neka druga avio-kompanija možda ponudila, a opet ako kartu kupite na velikim svetskim rezervacionim sistemima dobićete samo kartu i tu se njihova usluga obično završava.

Kod kupovine karte na online šalteru agencije, kao što je to Avio.rs, vi kao kupac osim karte dobijate i profesionalnu podršku koja vam može biti potrebna pre puta ili tokom samog putovanja. Za svakog svog kupca, agenti sa sajta Avio.rs rešavaju sve moguće probleme od promene datuma putovanja, otkazivanja leta, rezervacije sedišta ili dodatnog prtljaga, putovanja osoba sa poteškoćama, putovanju maloletnika. Agenti su tu da vas posavetuju u vezi sa najzgodnijim transferom na velikim aerodromima, imigracionim propisima i brojnim drugim pravilima koja su veoma važna, a verujte ima ih baš mnogo.

Načini plaćanja

plaćanje avio karata online

Rezervacije avio karata preko sajta Avio.rs su besplatne. Svaki putnik može da napravi koliko god želi upita za avio kartu, da proveri cenu i besplatno rezerviše kartu. Ako se plaše online plaćanja, nakon izvršene rezervacije mogu da izaberu neke od tradicionalnih načina – ili da dođu do agencije ili da uplate novac putem uplatnice, a moguća je i uplata preko elektronske banke ili firme PaySpot. Kupci na sajtu Avio.rs mogu platiti karte i preko servisa Western Union ili Money Gram

Šta u slučaju otkazanog putovanja?

Dok se mnogi putnici preganjaju za povraćaj novca u slučaju otkazanog putovanja, kupci preko sajta Avio.rs imaju garantovani rok za povraćaj novca od sedam dana od trenutka otkazivanja putovanja, a u praksi to bude još brže.

Sve zamke online kupovine avio karata

Cene avio-karata nisu fiksne niti su ujednačene za sve putnike. Mnogo toga utiče na samu cenu, od izbora sedišta, količine prtljaga ili datuma putovanja, ali da li ste znali da na cenu utiče i tražnja na tržištu. Kupovina avio karte je danas pomalo kao berzansko poslovanje. Avio-kompanije imaju tehnike da iz vaše online pretrage izvuku bitne informacije kako bi vam ponudile najbolju cenu ali za sebe, ne i za vas. Zato je bitno da pre svake pretrage izbrišete keš u pretraživaču koji koristite i da tako naterate avio-kompaniju da vam da standardnu najnižu cenu koja je u tom trenutku moguća. Ako ponavljate pretragu, budite sigurni da će vam i cena skočiti, posebno ako tražite low-cost letove.

online kupovina avio karata

Foto: Air France Press centar

Mnogi se pitaju kada je idealno vreme za kupovinu karte. Tu stvarno nema pravila, ali je naš savet da kartu kupite onda kada vam je njena cena prihvatljiva. Moguće da će posle biti još jeftinija, ali se bar nećete kajati što ste puno platili. Tu je i jedna od prednosti kupovine karte preko agencije. Ako napravite rezervaciju online, a u međuvremenu se pojavi jeftinija i povoljnija opcija, agenti vas mogu kontaktirati i ponuditi vam je. Vrlo je važno znati da agenti koji prodaju avio karte ne rade na procenat od cene karte, tako da im nikako nije u interesu da vam prodaju skuplju kartu. Naprotiv.


Napomena: Ovaj članak je promotivni (PR) i sadrži plasiranje proizvoda i usluga. Članak je objavljena na sajtu Aviatica u sklopu sporazuma o medijskoj saradnji sa agencijom Fantast Tourist. Aviatica ne ostvaruje zaradu od ostvarene prodaje.
Naslovna fotografija: © Brussels Airlines
Tekst: © Fantast Tourist Novi Sad

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije