Ovo je najgora godina u istoriji avijacije

Prema procenama IATA, avio-industrija će ove godine zabeležiti preko 84 milijarde dolara gubitaka što će biti najgora godina u istoriji avijacije.

Datum / Date: 10.06.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Flydubai

Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja, IATA, je objavila najnoviju procenu stanja u avio-industriji uzrokovanog pandemijom koronavirusa Covid-19.

Sa preko 84 milijarde američkih dolara, koliko se procenjuje da će biti zabeleženo, biće to najgora godina u istoriji avijacije, smatra IATA. Gubici su neverovatni i svakog dana tokom trajanja pandemije, sektor vazdušnog saobraćaja u celom svetu gubi preko 230 miliona evra.

„Ako se uzme u obzir procena da će ove godine biti prevezeno 2,2 milijardi potnika to znači da će avio-kompanije izgubiti 37,54 dolara po svakom putniku“, izjavio je Aleksandar de Žunijak, generalni direktor IATA. On je naglasio da je bašt zbog toga važno da države preko svojih vlada finansijski pomognu avio-kompanijama. „Pomoće je od vitalnog značaja jer avio-kompanije velikom brzinom ostaju bez tekućih sredstava“, smatra Žunijak.

IATA je ipak optimistična i smatra da je najgore iza nas, pod uslovom da se ne dogodi drugi talas epidemije koji bi bio još gori od prvog.

Najveći izazov je oporavak tražnje za putovanjima. Prema zvaničnim podacima najniži nivo tražnje zabeležen je u aprilu, kada je ona bila na samo 5 posto od nivoa iz istog perioda prethodne godine. Avio-saobraćaj se od te najniže tačke postepeno oporavlja i to je vidljivo. Prema procenama do kraja godine će biti ostvarene nešto manje od 55 posto ostvarenih prihoda po putničkom kilometru u odnosu na 2019. Broj putnika će biti oko 2,25 milijardi što je na nivou 2006. godine. Raspoloživ kapacitet ne može tako brzo da se povrati, pa će avijacija ovu godinu završiti sa padom od preko 40 posto, zaključuje IATA.

Iako niska cena avio-goriva predstavlja izvesno olakšanje, troškovi ne padaju podjednako brzo kao tražnja i prihodi. Dok su prihodi opali za pola (50%) troškovi su niži tek za 34,9% i to najviše zahvaljujući padu cene goriva. Ako bismo troškove goriva izuzeli iz računice, ostali troškovi su čak porasli za preko 14%.

Ohrabrujuće podatke ima sektor kargo saobraćaja, koji beleži značajno manji pad od samo deset odsto. Kako je kapacitet smanjen, a tražnja ostala ista ili čak povećana, to su i cene transporta porasle. Procene su da će biti ostvaren skoro rekordan prihod od kargo saobraćaja od preko 110 milijardi dolara.

Foto: Flydubai
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije