Austrian obezbedio 600 miliona evra finansijske pomoći

Lufthansa Group i austrijska vlada obezbedili 600 miliona evra pomoći za avio-kompaniju Austrian.

Datum / Date: 09.06.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Peter Thier / Austrian

Vlada Austrije, Lufthansa Group i Austrian Airlines su postigli dogovor prema kome će austrijskom nacionalnom avio-prevozniku biti obezbeđena pomoć u iznosu od 600 miliona evra.

Finansijska pomoć Austrian-u deo je paketa mera za oporavak kompanije zbog gubitaka izazvanih krizom sa pandemijom koronavirusa.

Odobrena sredstva će omogućiti dugoročnu stabilnost kako Austrian-u tako isto i bečkom aerodromu, koji zajedno doprinose nacionalnom dohotku sa 2,7 milijardi evra, čuvaju 17.500 radnih mesta i uplaćaju preko milijardu evra taksi i doprinosa u državni budžet.

Prema planu, Austrian Airlines će dobiti 150 miliona evra državne pomoći, a isti iznos će uplatiti i Lufthansa Group, koja je vlasnik ove avio-kompanije. Vlada Austrije će omogućiti garancije za dobijanje 300 miliona evra bankarskih kredita koji bi trebalo da budu otplaćeni do 2026.

Pomoć, međutim, nije bezuslovna i Austrian će morati da ispuni neke od zahteva davalaca pomoći. Jedan od njih je i ekološki, pa će ovaj prevoznik morati da odustane od nekih kratkih linija koje bi bile zamenjene železničkim vezama. Ovaj uslov će zavisiti od postojanja kvalitetnih železničkih veza direktno sa bečkim aerodromom koje ne bi trajale duže od tri sata, s tim da se neće narušavati avio veza austrijskih provincijalnih aerodroma sa glavnim čvorištima Lufthansa Grupe. Austrian će takođe morati da prepolovi emisiju štetnih gasova do 2030. godine, a to će morati da postigne povećanjem efikasnosti i smanji korišćenje avio-goriva za bar 1,5 posto svake godine.

Uprava Austrian-a će takođe biti promenjena. Državna kompanija Austrian Holdings AG će imati pravo da postavi dva svoja člana u Upravni odbor privatne kompanije OLP koja je vlasnik većinskog paketa akcija u Austrian Airlines-u. To dvoje će u isto vreme biti članovi Nadzornog odbora Austrian Airlines-a i njihov zadatak će biti da prate sprovođenje dogovorenih mera sa državom.

Iako je Austrian državnoj revizorskoj agenciji prijavio gubitke zbog koronavirusa u iznosu od 787 miliona evra što je više nego što će dobiti pomoći, u ovoj kompaniji navode da su je ta razlika pokrivena zahvaljujući impresivnim uštedama koje su postignute u sklopu vanrednih mera izazvanih krizom zbog koronavirusa.

Sa velikim divljenjem istaknuto je da su sami zaposleni u ovoj kompaniji, njih oko 7.000, uštedeli oko 300 miliona evra zbog pristanka na smanjenje plata. Dodatnih 150 miliona evra ušteda je postignuto smanjenjem obima ugovorenih poslova sa poslovnim partnerima, koji su imali razumevanja za aktuelnu situaciju i složili se da izmene ugovore.

„Osećam olakšanje i zahvalnost što smo svi zajedno uspeli da Austrian Airlines spremimo za ponovno poletanje“, rekao je generalni direktor Austrian Airlines-a Aleksis fon Hensbreh (Alexis von Hoensbroech). On je izjavio da će avioni ove  kompanija posle skoro tri meseca prizemljenja poleteti i ponovo početi da povezuje svoju mrežu linija.

Foto: Peter Thier / Austrian
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije