Preminula Vesna Vulović

Početna|VESTI|Crna kutija, Srbija / Region|Preminula Vesna Vulović

Preminula Vesna Vulović

U Beogradu je u 67. godini preminula Vesna Vulović, stjuardesa JAT-a, koja je 1972. godine preživela pad aviona.

Objavljeno:24. 12. 2016.|10:01Autor: Tagovi:, |

Beogradski mediji javljaju da je Vesna Vulović preminula u svom stanu u 67. godini. Njeni prijatelji kojima se danima nije javljala, kažu da je u poslednje vreme Vesna bila veoma bolesna.

Vesna Vulović je 1972. godine preživela rušenje aviona Jugoslovenskog aerotransporta (JAT) iznad Srbske Kamenice u severozapadnoj Čehoslovačkoj (danas Češkoj). Avion je bio na letu JU 367 iz Stokholma preko Kopenhagena do Zagreba i dalje do Beograda.

Avion McDonnell Douglas DC-9 je oboren bombom koju je u njega postavila ustaška teroristička organizacija. Pao je sa više od 10.000 metara nadmorske visine. U ovoj nesreći stradalo je 27 putnika i članova posade, a samo je Vesna Vulović preživela.

Ona se nalazila vezana za sedište za stjuardese koje je posle eksplozije ostalo spojeno za toalet i pao je na snegom pokrivenu planinu. Vesna je tada imala 22 godine, a njeno preživljavanje ovakve jedne nesreće izazvalo je ogromnu pažnju u celom svetu. Ona se dugo oporavljala od nesreće zbog koje je ostala pivremeno paralizovana od struka na dole. Ali je posle brojnih operacija uspela da prohoda i da se u potpunosti oporavi. Kasnije je nastavila da radi u JAT-u na šalteru.

Vesna Vulović je imala status nacionalne heroine širom Jugoslavije, a upisana je i u Ginisovu knjigu rekorda za preživljavanje slobodnog pada sa visine od 10.000m.