Produžena suspenzija na pravila za aerodromske slotove u Evropi

Evropska komisija je produžila odluku o suspenziji strogih pravila za dodelu aerodromskih slotova, što je IATA pozdravila.

Datum / Date: 17.12.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: D. Nikolić / Aviatica

Evropska komisija je donela preporuku da se i u sledećoj godini nastavi sa popustljivom primenom strogih pravila za dodelu slotova na aerodromima.

Ovu odluku EK pozdravila je i IATA, Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja, koja olakšana slot-pravila smatra veoma važnim za oporavak avio-saobraćaja jer smanjuje udar krize na avio-kompanije.

„IATA se zahvaljuje Evropskoj komisiji zbog odluke o slot-pravilima za narednu sezonu, koja je doneta na vreme i uprkos sve jačim glasovima da se pravila što pre vrate na nivo pre pandemije. Olakšana pravila za dodelu slotova na aerodromima pomoći će industriji tako što će joj dati potrebnu izvesnost u vremenu koje je veoma nepredvidivo i tako će omogućiti avio-kompanijama da održe svoje planirana operativne planove“, navodi IATA u zvaničnom reagovanju na odluku Evropske komisije.

Stara pravila za dodelu slotova na aerodromima podrazumevaju određeni procenat ostvarenosti saobraćaja u dobijenim slotovima, a u slučaju da avio-kompanija ne može da ih ostvari gubi pravo na dodeljene slotove. Zbog pandemije, kada je saobraćaj gotovo zaustavljen, avio-kompanije nisu mogle da održe ni mali procenat operacija u početku, pa je postojala bojazan da će sve izgubiti pravo na dodeljene slotove.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije