Proslava 90 godina od osnivanja srpske avio-kompanije Aeroput

Air Serbia, kao naslednica srpskih i jugoslovenskih avio-kompanija slavi 90. rođendan od osnivanja Aeroputa.

Datum / Date: 16.06.2017.

Autor / Author: Aviatica

Air Serbia će veoma skromno i u skladu sa politikom štednje koja se trenutno primenjuje u kompaniji obeležiti istorijski važan nacionalni jubilej.

Devedeseti rođendan avio-kompanije, jedne od najstarije na svetu obeležava se u subotu 17. juna, na dan kada je 1927. godine osnovano prvo srpsko i jugoslovensko  Društvo za vazdušni saobraćaj „Aeroput“.

U saopštenju tim povodom Air Serbia je objavila postavljanje specijalnog amblema na avione u svojoj floti. Amblem je posebno dizajniran tako da prikazuje sva četiri logotipa kroz istoriju kompanije kao i najnoviji, peti po redu za koj je zakačen stilizovan broj „90“.

„Ovim amblemom ukazuje se počast bogatoj istoriji Air Serbije, tako što on u svom dizajnu spaja aktuelni logo sa dvoglavim orlom i logotipe svih svojih prethodnika – kompanija Aeroput, JAT i Jat Airways“, navedeno je u saopštenju Air Serbije.

Lokid_elektra

Osim amblema svi putnici koji na rođendan, u subotu, 17. juna, budu leteli našim nacionalnim avio-prevoznikom biće posluženi „specijalnim čokoladicama“.

Air Serbia će na rođendan učestvovati i u otkrivanju spomenika Tadiji Sondermajeru, srpskom vazduhoplovnom pioniru, jednom od osnivača i prvih direktora Društva za vazdušni saobraćaj „Aeroput“, kompaniji čiji se rođendan sutra zapravo i slavi. Spomenik će biti otkriven na skeveru u Palmotićevoj ulici.

Ako se prihvati kontinuitet od Aeroputa preko JAT-a i Jat Airways-a do Air Serbije, onda možemo sa velikim ponosom reći da imamo pet najstariju evropsku avio-kompaniju koja je još uvek u životu. Najstariji je KLM, osnovan 1919, a zatim slede Aeroflot, ČSA i Finnair (1923).

Aeroput je od strane posleratnih komunističkih vlasti 1947. zamenjen Jugoslovenskim aerotransportom, da bi godinu dana kasnije bio ugašen. Nakon raspada Jugoslavije u krvavim ratovima Devedesetih tadašnja nacionalna avio-kompanija menja ime u Jat Airways, da bi u oktobru 2013. uz strateško partnerstvo sa Etihad Airways-om ime još jednom bilo promenjeno, ovoga puta u Air Serbia.

90th decal 3b

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije