Prvi A330 stiže u Beograd na registraciju i pokazivanje javnosti

Air Serbia danas dobija svoj prvi širokotrupni avion Airbus A330 koji će koristiti za letove ka Njujorku od kraja juna.

Datum / Date: 11.05.2016.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia Facebook

Širtokotrupni avion Airbus A330 namenjen za dugolinijski saobraćaj na putu je od Abu Dabija ka Beogradu, po prvi put od kad je počela njegova transformacija i ulazak u flotu našeg nacionalnog avio prevoznika Air Serbije.

Air Serbia će ovaj avion koristiti za najavljene letove između Beograda i Njujorka koji su planirani za 23. jun u zavisnosti od dobijanja dozvole američkih vazduhoplovnih vlasti.

Kako je Siniša Mali, predsednik nadzornog odbora Air Serbije u nedavnom razgovoru za Televiziju N1izjavio dozvola američkih vlasti se čeka „dok avion ne bude registrovan u Srbiji“.

U toku je sređivanje unutrašnjosti aviona i postavljanje specijalnog enterijera sa oznakama Air Serbije. Avion danas dolazi u Beograd kako bi se obavila njegova preregistracija sa registra Ujedinjenih Arapskih Emirata na sprski registar.

U toku je let pod oznakom EY801 od Abu Dabija do Beograda u kome se nalazi i generalni direktor Air Serbije Dane Kondić i predsednik nadzornog odbora Siniša Mali. Avionom pilotira kapetan Davor Mišeljić, inače izvršni direktor za saobraćaj Air Serbije.

Foto: Flightradar24.com

Foto: Flightradar24.com

Airbus A330 je nedavno presvučen u boje naše nacionalne avio kompanije, ali još uvek leti pod registarskom oznakom A6-EYC koja će nakon upisa u srpski registar ovih dana biti promenjena u YU-ARA.

Dolazak aviona na beogradski aerodrom Nikola Tesla je planirano u 16:45 minuta, a tim povodom će biti organizovan i specijalni doček. Avion će biti parkiran na poziciji C7a. Nakon nekoliko dana avion se vraća u Abu Dabi gde će bit nastavljen rad na sređivanju enterijera posle čega se očekuje njegov povratak u buduću bazu na aerodromu Nikola Tesla početkom juna. Do prvog leta ka Njujorku, planiranog za 23. jun, avion će obaviti nekoliko probnih i promotivnih letova za obuku posada, a kako su najavili iz našeg nacionalnog avio prevoznika u sklopu ove turneje bi trebalo da poseti i Niš.

Foto: Suzana Vasiljević, #airserbia

Foto: Suzana Vasiljević, #airserbia

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije