Qatar Airways objavio rekordan gubitak

Qatar Airways je objavio rekordan gubitak u 2018. od 639 miliona dolara što je skoro deset puta više nego godinu dana ranije.

Datum / Date: 19.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Qatar Airways Media centar

Nacionalna aviokompanija Katara, Qatar Airways, objavila je konsolidovani finansijski izveštaj za 2018-19. godinu.

Iako su ukupni prihodi ostvareni u osnovnoj delatnosti porasli za 14 posto, kompanija je na kraju zabeležila rekordan gubitak od 639 miliona američkih dolara. Godinu dana ranije Qatar Airways je imao gubitak od 69 miliona dolara, pa je ovo desetostruko uvećanje poprilično dramatično odjeknulo u javnosti.

Generalni direktor Qatar Airways-a, Akbar Al Baker, je izjavio da su finansijski rezultati razočaravajući i nazvao je prošlu godinu veoma izazovnom. On je ujedno istakao svoj optimizam za budućnost i naveo je sve pozitivne događaje koji su obeležili prošlu finansijsku godinu.

Kao glavni razlozi za ovako velike gubitke ističu se sankcije susednih zemalja pod palicom Saudijske Arabije, koji su uzrokovali otkazivanje velikog broja veoma lukrativnih i dobro razrađenih linija, a ujedno i povećali troškove svih ostalih linija, s obzirom da je Qatar Airways-u zabranjen prelet preko skoro svih susednih država i ostavljen im je samo koridor na sever preko Irana.

Jedan od razloga je i porast cene avionskog goriva što je značajno podiglo troškove poslovanja. Za povećanje gubitka zaslužna je i aviokompanija Air Italy, u kojoj Qatar ima 49 posto akcija. Ova je kompanija ostvarila ukupan gubitak od 149 miliona dolara, a skoro polovina od toga pada na teret Qatar Airways-a.

Aviokompanija iz Katara sa druge strane ističe brojne uspehe u poslovanju tokom prošle finansijske godine. Prihod po putniku je porastao za 14,3 posto, kapacitet meren raspoloživim putničkim kilometrima je porastao 13,5 posto, kargo saobraćaj je doneo povećanje od 16,8 posto prihoda, a sektor poslovne avijacije čak 18,4 posto.

U razvoj kompanije je uloženo oko 4,4 milijarde dolara, što u nabavku novih aviona što u kupovinu akcija u aviokompanijama Air Italy, LATAM, Cathay Pacific, IAG, China Southern Airlines i JetSuite. Upostavljeno je novih 11 linija (31 nova od početka blokade) i ostvarena su brojna poboljšanja usluge putnicima zbog čega je kompanija Qatar Airways zaslužila veliki broj nagrada koje dodeljuju stručne organizacije.

U prošlom periodu Qatar Airways je proglašen najboljom aviokompanijom na Bliskom istoku, aviokompanijom sa najboljom biznis klasom na svetu (obe je dodelio Skytrax), najboljom dugolinijskom aviokompanijom i aviokompanijom sa najboljom biznis klasom (od strane TripAdvisor-a).

Foto: Qatar Airways Media centar

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije