Qatar Airways tužio Airbus

Zbog problema sa korozijom na avionima A350, Qatar Airways je pred londonskim sudom tužio proizvođača Airbus.

Datum / Date: 21.12.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Qatar Airways

Avio-kompanija Qatar Airways je pokrenula sudski proces pred Višim sudom u Londonu protiv evropskog proizvođača aviona Airbus.

Problem koji postoji od juna 2020. kada je Qatar Airways odbio da preuzme nove avione A350 eskalirao je poslednjih dana zbog odbijanja Airbus-a da problem korozije smatra bezbednosnim problemom.

U saopštenju avio-kompanije iz Katara navodi se da Airbus odbija da pronađe rešenje za problem korozije na novim avionima. Čak 21 avion modela A350 koji bi trebalo već da budu u floti Qatar Airways-a je prizemljeno što čini 40 posto od ukupne flote ovog modela u kompaniji.

Problem je nastao zbog primećenog ubrzanog procesa korozije na unutrašnjem sloju trupa aviona koji je napravljen od kompozitnih materijala. Metalna obloga koja je postavljena na trup, a na koju se nanosi farba ima funkciju da štiti avion od udara groma. Međutim, ova obloga se ubrzano ljušti i korodira jer ne prihvata zaštitni premaz i farbu.

Qatar Airways smatra da je problem značajan jer ugrožava bezbednost letenja. Airbus negira ove tvrdnje i poziva se na nalaze Evropske agencije za bezbednost letenja, EASA, koja je u avgustu izašla sa mišljenjem da ovaj problem ne predstavlja ugrožavanje bezbednosti avio-saobraćaja. U prilog ovoj tvrdnji je i ćutanje drugih avio-kompanija korisnika istog modela aviona. Niko drugi osim Qatar Airways-a ne vidi koroziju kao problem.

Airbus je u kratkom saopštenju za medije potvrdio da je primio tužbu Qatar Airways-a. Airbus je započeo proceduru analize dostavljene tužbe i navodi da će se energično boriti za svoju poziciju po ovom pitanju.

Qatar Airways je u svom saopštenju naveo da od Airbus-a zahteva da izvrši detaljnu istragu kako bi se otkrio osnovni uzrok problema, jer samo sa tim saznanjem problem je moguće rešiti na jedini pravi način.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije