Radnici Alitalije odbacili plan za spas kompanije

Plan investitora za spas Alitalije odbačen je od strane radnika ove kompanije čime je njena budućnost sasvim neizvesna.

Datum / Date: 25.04.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Fox Sports Radio

Plan za spas Alitalije koji je Vlada Italije u dogovoru sa inestitorima (dve italijanske banke) odobrila, a sindikati prihvatili, nije prošao glasanje zaposlenih. Prema pojedinim navodima medija više od dve trećine zaposlenih je odbacilo plan kojim bi se obezbedio novac za dalje funckionisanje kompanije. Razlog je taj što taj plan predviđa i otkaze za 1700 zaposlenih kao i drastično smanjenje plata za preostale.

Plan koji su radnici sinoć odbacili planirao je kresanje troškova u iznosu od milijardu evra u periodu od tri godine u kom bi se pronašao i novi model poslovanja u kratko i srednje-linijskom saobraćaju kako bi se profitabilnost kompanije postigla do kraja 2019. godine.

Alitalia se ovog jutra nalazi u gotovo bezizlaznoj situaciji. Novca više nema i veliko je pitanje da li će ova kompanija nastaviti sa redovnim operacijama i da li će se desiti prizemljenje flote.

Italijanski premijer Paolo Gentiloni je preko vikenda, dok je trajalo glasanje radnika, izjavio da je svestan njihove velike žrtve, ali da Alitalia neće preživeti bez predloženih rezanja. Italijanska vlada je u svom saopštenju nakon rezultata glasanja izrazila veliku zabrinutost i najavila mere kojima će umanjiti posledice „na Italijane i druge putnike sve dok akcionari Alitalije ne smisle šta dalje“.

Iz vlade su poručuli da re-nacionalizacije neće biti, pošto domaći investitori (banke Unicredit i Intesa SanPaolo) odbijaju da ulože i evro bez konkretnog plana restruktuiranja. Vlada će zbog toga danas održati hitan sastanak na kome uvesti prinudnu upravu u Alitaliju. Oni će imenovati menadžera koji će preuzeti kompaniju na period od šest meseci sa ciljem da je pripremi za novog kupca ili za prekid operacija. Ministar ekonomskog razvoja u italijanskoj vladi Calenda smatra da je rizik od likvidacije Alitalije veoma veliki.

Iz Etihad Airways-a, koji je vlasnik 49% kompanije za sada nema komentara na najnovije glasanje radnika kojima je odbačen plan.

Referendum Alitalia: vengono sigillate le urne delle schede e trasportate nella sala dove avverrà lo spoglio, Fiumicino (Roma), 24 aprile 2017.   ANSA / TELENEWS

Referendum Alitalia: vengono sigillate le urne delle schede e trasportate nella sala dove avverrà lo spoglio, Fiumicino (Roma), 24 aprile 2017. ANSA / TELENEWS

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije