Rekordan broj stranih turista u Turskoj

Turska objavila da je u prvih sedam meseci ove godine registrovano 23 miliona stranih turista.

Datum / Date: 24.08.2022.

Autor / Author: Aviatica

Turska je u prvih sedam meseci ove godine privukla 23 miliona stranih turista što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodnu godinu.

Prema pisanju turskog dnevnika Daily Sabah broj turista je uvećan za 53 posto i sada može i zvanično da se kaže da je vraćen na nivo pre pandemije. Prema vladi Turske očekuje se da če ovogodišnji prihod od turizma dostići čak 37 milijardi američkih dolara.

Kao najinteresantniji podatak koji je objavljen među podacima o turističkoj sezoni u Turskoj navoden je povratak ruskih turista kojima je zbog sankcija Zapada, Turska gotovo postala jedina dostupna i otvorena strana destinacija za odmor u neposrednoj blizini. Osim Rusa, porast su zabeležili i nemački i britanski turisti, a veliki je skok i u oblasti kongresnog turizma.

Najviše stranih turista je u Tursku došlo iz Nemačke, skoro tri miliona. Za njima slede Rusi sa 2,1 milion gostiju, a Britanci su na trećem mestu sa 1,8 milion posetilaca. Na ukupan broj turista iz inostranstva koji su odlučili da odmor provedu u Turskoj, njih 23 miliona, treba dodati i preko tri miliona Turaka koji žive u inostranstvu, a koji su takođe svoj godišnji odmor odlučili da provedu u svojoj matičnoj zemlji.

Istanbul je ostvario najveći broj poseta koji je ubedljivo najpopularnija turistička destinacija. Čak 8,5 miliona stranac ili 36,9 posto svih stranih turista posetilo je ovaj grad. Na drugom mestu je Antalija, koja odavno važi za najposećeniju mediteransku letnju destinaciju, a gde je prema podacima Turskog statističkog instituta TurkStat, letovalo 6,3 miliona stranaca što je 27,6 posto.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije