Rumunska avio-kompanija Blue Air u stečaju

Sud odobrio rumunskoj avio-kompaniji Blue Air zaštitu od poverilaca na rok od 18 meseci kako bi obezbedili profitabilno poslovanje.

Datum / Date: 07.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Blue Air Facebook

Još jedna avio-kompanija je stradala od koronavirusa. Rumunski low-cost avio-prevoznik Blue Air je otpočeo stečajni postupak. Sud u Bukureštu je odobrio zahtev ove kompanije da mu se omogući zaštita od poverilaca.

Na zahtev koji je kompanija uputila nadležnom sudu 30. juna, sud je odgovorio pozitivno i Blue Air sada ima rok od 18 meseci da uspostavi reorganizaciju poslovanja koja će je dovesti u plus.

U saopštenju za medije, Blue Air je naveo da je izgubio preko 100 miliona evra prihoda usled pandemije koronavirusa Covid-19. Gubitak će delimično biti nadoknađen paketom državne finansijske pomoći. Vlada Rumunije ranije odobrila 130 miliona evra pomoći dvema domaćim avio-kompanijama TAROM-u i Blue Air-u.

U aprilu kada je Blue Air zvanično zatražio državnu pomoć, 90 posto zaposlenih je proglašeno tehnološkim viškom. Ipak, kompanija namerava da tokom jula obnovi saobraćaj ka 29 destinacija, a u dogledno vreme i ka 47 destinacija što će zavisiti od ukidanja restriktivnih mera u zemljama gde leti.

Blue Air je privatna avio-kompanija sa 100 posto rumunskim kapitalom. Raspolaže sa 29 aviona i osim u Rumuniji ima baze u Velikoj Britaniji, Kipru i Italiji. Obavlja saobraćaj do više od 100 destinacija u 20 država.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije