Rusija otvorila Sankt Peterburg za loukostere – Wizz Air prvi otvara linije

Odmah pošto su ruske vlasti odobrile liberalizaciju avio saobraćaja u Sankt Peterburgu, Wizz Air najavio nove linije.

Datum / Date: 17.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Wizz Air Press Centar

Ruske vlasti su krajem 2019. odobrile takozvanu „sedmu vazduhoplovnu slobodu“ na aerodormu Pulkovo u Sankt Peterburgu. To znači da se na ovom aerodromu neće primenjivati pravila koja proizilaze iz bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju, već će on, kao jedini u Rusiji biti u režimu „otvorenog neba“.

Nova sloboda nije ipak došla bezuslovno, tj. predviđena su izvesna ograničenja. Tako je omogućeno aviokompanijama da otvaraju nove linije sa Pulkova bez ograničenja do izabranih zemalja: Belgija, Danska, Irska, Island, Estonija, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Severna Makedonija, Malta, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Švajcarska, Švedska i Srbija. Ka drugoj grupi zemalja je moguće uspostavljati direktne linije prema restriktivnom režimu, tj. samo do određenih aerodroma.

Očekuje se da će zbog ove odluke ruskih vlasti biti moguće širenje low-cost avio saobraćaja. Mađarski loukoster Wizz Air je prvi reagovao na nove liberalne uslove i danas je najavio uspostavljanje četiri direktne linije sa aerodroma Pulkovo. Ova kompanija će od letnjeg reda letenja povezati Sankt Peterburg sa Sofijom (Bugarska), Bukureštom (Rumunija), Bratislavom (Slovačka)  Vilnjusom (Litvanija).

Wizz Air za sada održava samo dve linije iz Sankt Peterburga – do Londona (Luton) i Budimpešte, pošto je to u skladu sa bilateralnim sporazumom Rusije i Mađarske (letove obavlja matična kompanija Wizz Air) i Velike Britanije (letove obavlja Wizz Air-ova podružnica registrovana u Lutonu).

Novi letovi su najavljeni jutros na twitter nalogu Wizz Air-a, ali još uvek nisu uneti u rezervacione sisteme, što se očekuje da će biti urađeno uskoro.

Foto: Wizz Air Press Centar
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije