South African Airways se gasi i osniva se nova avio-kompanija

Vlada Južnoafričke Republike donela odluku da ugasi nacionalnu avio-kompaniju South African Airways i da potom osnuje novu.

Datum / Date: 06.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: South African Airways / Facebook

Vlada Republike Južne Afrike donela je 1. maja odluku da ugasi svoju nacionalnu avio-kompaniju South African Airways (SA/SAA).

Ovaj avio-prevoznik, član Star Alliance se već dosta dugo nalazi na samoj ivici ponora. od 2011. nije zabeležen profit, a sve ove godine kompanija je preživljavala zahvaljujući novčanoj pomoći Vlade, koja pri tom nije praćena ozbiljnim planom restruktuiranja, ili su malobrojni pokušaji bili neuspešni.

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa Covid-19 dovela je kompaniju do samog kraja. Osim nekoliko specijalnih letova koje je organizovala i finansirala Vlada, kompletan saobraćaj je obustavljen.

Menadžment kompanije je od Vlade ponovo zatražio i očekivao finansijsku pomoć od preko pola milijarde američkih dolara, kako bi South African Airways nastavio da posluje, ali je nije dobio. Umesto novca, Vlada je dala zeleno svetlo da se kompanija ugasi i da se potom osnuje nova na sasvim novim osnovama.

Ideja je da novi nacionalni avio-prevoznik bude osnovan u formi javno-privatnog partnerstva, tj. da kapatal za njegovo poslovanje obezbede Vlada Južne Afrike i privatni partner. Drugi detalji nisu poznati.

Regionalni avio-prevoznik South African Express, takođe u vlasništvu države, koji je poslovao kao regionalna ćerka kompanija South African Airways-a, ali sa sopstvenim, nezavisnim menadžmentom, je otpočeo proces likvidacije 30. aprila 2020.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije