Norwegian obezbedio opstanak

Akcionari norveške avio-kompanije Norwegian saglasni sa planom za oporavak kompanije, čime je otvoren put za dobijanje državne pomoći.

Datum / Date: 05.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Akcionari norveške avio-kompanije Norwegian su se saglasili sa predlogom plana za oporavak kompanije.

Oni su u ponedeljak, 4. maja sa 95 glasova za potvrdili mere koje je menadžment predložio, a prema kojima će dugovi kompanije biti pretvoreni u vlasnički udeo čime se otvara put za dobijanje državne pomoći u iznosu od oko 270 miliona evra (3 milijarde norveških kruna).

Dugovi prema lizorima za najam aviona koji iznosi oko 700 miliona evra biće konvertovani u vlasnički udeo, a kompanija će potom preko berze u Oslu na kojoj se trguje njenim akcijama, javnosti ponuditi paket akcija u visini od dodatnih 400 miliona kruna (oko 35 mil. evra) kao vid dokapitalizacije kompanije.

Prihvaćeni plan restruktuiranja kompanije obuhvata dugačak period neaktivnosti. Kako je još ranije objavljeno, ideja je da se zadrži samo sedam aviona kojima će biti obavljan isključivo domaći saobraćaj (unutar Norveške) na linijama od javnog značaja, dok bi se međunarodni saobraćaj prema Evropi kao i dugolinijski (interkontintalni) saobraćaj bili postepeno obnavljani tek od letnje sezone 2021. sa planom da se sve linije uspostave tek 2022.

Nije poznato koliko će se linija u ovom periodu održati, ali je potvrđeno da neće sve sadašnje linije opstati, da će flota na kraju perioda restruktuiranja biti manja što će uticati i na smanjenje broja radnika.Norwegian

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije