Štrajk zbog nezadovoljstva pilota i kabinskog osoblja Alitalije

Prvi štrajk u Alitaliji nakon preuzimanja uprave od strane Etihad Airwaysa izazvao otkazivanje preko stotinu letova.

Datum / Date: 05.07.2016.

Autor / Author: Aviatica

Piloti i članovi kabinskog osoblja Alitalije stupili su danas u štrajk, prvi od kada je uz pomoće Etihad Airwaysa formirana „nova“ Alitalia.

Štrajk, koji je u toku danas, 5. jula izazvao je otkazivanje 142 leta, a u upravi kompanije su izdali saopštenje u kome ovu akciju zaposlenih nazivaju nerazumnom i nepoštenom. Oni se izvinjavaju putnicima zbog neugodnosti izazvanih štrajkom.

Sindikati koji su stupili u štrajk navode da je razlog za današnju obustavu rada ukidanje prava na besplatan prevoz iz italijanskih gradova do baza ove kompanije u Rimu i Milanu.  U upravi ovo pravdaju kresanjem troškova i ovaj vid besplatnog prevoza nazivaju privilegijama koje moraju biti ukinute i tvrde kako slične privilegije ne postoje u drugim avio kompanijama.

Zaposleni se, naravno, ne slažu sa ovakvim stavom jer oni moraju nekako da doputuju na posao, i tvrde da je uvredljivo što se prilikom donošenja ove odluke oni nisu ništa pitali. Predstavnici sindikata poručuju da je ovo napad na prava radnika i ističu da su zaposleni u Alitaliji oduvek pokazivali veliku odgovornost i profesionalizam čak i u najtežim vremenima za kompaniju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije