Thomas Cook-ov Condor nastavlja da leti ali traži hitnu državnu pomoć

Pošto je Thomas Cook koji je vlasnik nemačkog Condor-a proglasio bankrot ova kompanija nastavlja da leti ali joj je neophodna finansijska pomoć.

Datum / Date: 23.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Condor

Britanski Thomas Cook, najstariji turoperator na svetu, proglasio je bankrot u ponedeljak, 23. septembra 2019. rano ujutro. Njena nemačka ćerka kompanija, Condor, je nastavila sa letovima ali joj je neophodna hitna finansijska pomoć.

Condor je nakon zvaničnog saopštenja Thomas Cook-a, u čijem je vlasništvu, da proglašava bankrot, saopštio da nastavlja sa letovima i sa radom „sasvim normalno“.

Da je ovo ipak daleko od normalnog, potvrđuje i vest koji je preneo i Reuters da je Condor zatražio hitnu finansijsku pomoć nemače vlade kako bi prebrodio krizu u kojoj se našao gašenjem svoje matične kompanije u čijem je vlasništvu.

Condor je do 2000. bio većinski u vlasništvu nemačke nacionalne aviokompanije Lufthansa. Od tada pa sve do 2009. trajao je tranzicioni period kada je Lufthansa postepeno izlazila iz posla sa Condorom, a svoje deonice prodavala britanskoj Thomas Cook Grupi. Od 2009. Condor je u celosti u vlasništvu Thomas Cook-a i od tada je poslovao kao nemačka podružnica ove kompanije pod svojim brendom ali uz napomenu da se radi o Thomas Cook-u. (Thomas Cook powered by Condor).

Osim Condor-a, Thomas Cook je posedovao i aviokompanije u Belgiji (Thomas Cook Belgium), Skandinaviji (Thomas Cook Scandinavia) kao i svoju glavnu aviokompaniju Thomas Cook Airlines.

Prilikom prekida letova matične kompanije na stotine hiljada putnika iz Velike Britanije, Zapadne Evrope, Nemačke i Skandinavije je ostalo „zarobljeno“ na turističkim destinacijama širom sveta. Strahuje se da bi mnogi od njih mogli biti čak izbačeni iz hotela na ulice. Britanska vlada je spremila plan za povratak svojih građana kućama, a šta će biti sa putnicima iz drugih zemalja nije poznato.

Nemački Condor je saopštio da sa velikim žaljenjem, „iz pravnih razloga“, ne može da prevozi putnike Thomas Cook-a kućama.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije