Kako teče spasavanje putnika bankrotiranog Thomas Cook-a

Strahuje se da je nakon bankrota Thomas Cook-a skoro 600 hiljada turista ostalo bez svojih odmora i letova.

Datum / Date: 23.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Thomas Cook

Procene su da je blizu 600 hiljada putnika ostalo bez svojih odmora i letova nakon što je britanski Thomas Cook Group jutros zorom proglasio bankrot.

Sa ovom grupacijom u bankrotu su se našle i sve druge kompanije iz Velike Britanije koje su bile deo grupacije uključujući i aviokompaniju Thomas Cook Airlines. Nemački Condor međutim nastavlja da radi uobičajeno, ali su se pojavile informacije da je i ova kompanija zatražila hitnu finansijsku pomoć nemačke vlade.

Britanska vlada je očekivala ovakav rasplet događaja pa je već neko vreme počela sa pripremama za povratak kući svih putnika Thomas Cook-a koji budu ostali zarobljeni na aerodromima ili u hotelima u inostranstvu.

Ovo će biti najveća mirnodopska repatrijacija u Britaniji, duplo većeg obima od prošlogodišnjeg spasavanja oko 80.000 putnika bankrotiranog Monarch Airlines-a. U najnovijem slučaju, procenjuje se da je više od 150.000 putnika Thomas Cook-a iz Velike Britanije pogođeno bankrotom, dok je ukupan broj pogođenih putnika blizu 600 hiljada, s obzirom da je ova kompanija poslovala i u Belgiji, Zapadnoj Evropi, Nemačkoj i Skandinaviji i to kao jedan od najvećih turoperatora.

Sve aviokompanije koje imaju britansku operativnu dozvolu, angažovane su od strane britanske vlade i tamošnje agencije za civilno vazduhoplovstvo da prevezu putnike nazad kućama. Neke od njih su samoinicijativno pokrenule takozvane spasilačke tarife (rescue fares) kojima će omogućiti putnicima sa kartama Thomas Cook-a da kupe kartu do kuće po posebnoj, povlašćenoj tarifi. Među njima su i easyJet, Wizz Air i Ryanair.

U Turskoj, gde se nalazi veoma veliki broj Thomas Cook-ovih turista izdata je naredba hotelijerima da nikoga od njih ne smeju da izbace na ulicu. Turska vlada je naredila hotelima da zadrže svoje goste koji su se tamo zadesili i da im dozvoli da završe svoje aranžmane. Hoteli će dobiti obeštećenje za to. Procene su da bi Turska mogla ostati bez 600 do 700 hiljada turista do kraja ove godine zbog bankrota jednog od najvećih turoperatera koji tamo posluju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije