Transaero bankrotirao i prestao da leti

Ruski Transaero se, uprkos mnogim pokušajima da se spase, na kraju ipak predao i morao je da proglasi bankrot, vrati avione i prestane sa letovima.

Datum / Date: 26.10.2015.

Autor / Author: Aviatica

Druga po veličini ruska avio kompanija Transaero i zvanično od danas više ne postoji.

Ova je kompanija bila prinuđena da objavi kraj poslovanja i da jutros (ponedeljak, 26. oktobar) proglasi bankrotstvo. Danas su svi avioni ove kompanije koji su bili pod najmom vraćeni lizoru.

Transaero je upao u velike dugove za šta je najzaslužniji drastičan pad vrednosti ruske valute. Rublja je uništila Transaero, koji zbog toga nije mogao da plaća skupi najam svojih aviona koji je bio obračunat u stabilnim valutama.

I poslednja nada da bi se ova kompanija mogla spasti je umrla jutros nakon što su akcije Transaera dodatno pale na moskovskoj berzi na samo 10 centi. Prošlonedeljna najava trećeg ruskog avio prevoznika S7 Airlines da će otkupiti 51% ove prezadužene avio kompanije pala je u vodu, baš kao i ranija najava da će kompanija biti nacionalizovana za samo jedan dolar i da će preći u ruke ruskog nacionalnog avio prevoznika Aeroflota.

U ruskim medijima danas je zvanično navedeno i da je iza Transaera ostalo dva miliona neiskorišćenih avio karata, koje će njihovi vlasnici moći da iskoriste na letovima Aeroflota.

Transaero je prema poslednjim podacima bio dužan preko četiri milijarde američkih dolara, a među najvećim poveriocima su Sberbanka i još nekoliko ruskih državnih banaka.

TSOStorage-1144x429

(c) Flightradar24.com

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije