Siromašniji zimski red letenja na aerodromu Beograd

Nije samo Air Serbia ta koja smanjuje red letenja ove zime u odnosu na prošlu – i strani avio prevoznici će, takođe, ove zime imati na stotine letova manje.

Datum / Date: 22.10.2015.

Autor / Author: Aviatica

U nedelju, 25. oktobra prestaje letnje računanje vremena, što je u vazdušnom saobraćaju znak da se prelazi na zimski red letenja.

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” ovih će dana objaviti najnoviji red letenja za narednu zimsku sezonu 2015/2016, a Aviatica vam unapred donosi najznačajnije promene u odnosu na istu sezonu prošle godine do kojih smo došli uvidom u rezervacione sisteme.

End_CEST_Transparent

NE ZABORAVITE!

U nedelju, 25. oktobra u 3 sata ujutro treba vratiti časovnike na 2 sata, pošto se tog dana završava letnje računanje vremena. Putnici koji prvog dana zimskog računanja vremena putuju treba da obrate posebnu pažnju na vremena leta.

Nedavni tek blagi pad broja putnika na Tesli (u avgustu) bio je samo početak perioda stagnacije aerodroma posmatrano prema broju putnika. Sudeći prema nastupajućem zimskom redu letenja minus će se u narednom periodu samo povećavati.

Osim što je Air Serbia, kako je Aviatica već pisalalink symbol, značajno smanjila obim saobraćaja u narednom periodu i drugi prevoznici, ukupno uzevši, planiraju slabije kapacitete, mada ima i ohrabrujućih izuzetaka.

Ove zime na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” neće sletati avioni portugalskog avio prevoznika TAP što je tri povratna leta nedeljno manje i bosanskohercegovačkog B&H Airlinesa (pet letova nedeljno manje).

Sezona će početi i bez poljskog LOT-a (četiri nedeljna leta manje), ali je ova kompanija potvrdila obnavljanje saobraćajalink symbol između Beograda i Varšave početkom januara.

Na Tesli ove zime  više neće biti linija ni linija do Milana i Ženeve, koje su u ovo vreme prošle godine obavljali easyJet sa tri leta nedeljno, odnosno SWISS sa dva leta nedeljno.

Manji broj letova ove zime, u odnosu na prošlu planiraju Alitalia (tri leta nedeljno manje), SWISS na letu za Cirih kao i Lufthansa na letovima za Frankfurt i Minhen.

Nemački avio prevoznik je u vreme novogodišnjih praznika obimnije nego uobičajeno redukovao broj letova ka oba grada. Pored toga Lufthansa će u periodu veoma slabe sezone ukinuti jedan od najpopularnijih letova iz Beogradalink symbol – ranojutarnji za Frankfurt i povratak kasno uveče. Ovag leta nema u redu letenja od 10. januara do 15. februara.

lufthansa-avion-sletanje

Jedina nova linija koju Beograd može da očekuje je Stokholm, koju će ove zime održavati osim Air Serbije i Norwegian. Norveška avio kompanija je ovu liniju održavala samo tokom letnje sezone, a sada je odlučila da je nastavi i tokom zime, sa jednim nedeljnim letom.

Povećanje broja letova najavio je Pegasus Airlinesa, sa tri na četiri nedeljno do istanbulskog aerodroma Sabiha Gukčen (SAW) i Wizz Air na linijama ka Ajndhovenu gde od decembra uvodi treći let i Geteborgu gde će tokom cele zimske sezone leteti tri umesto dva puta nedeljno.

Wizz Air će u vreme praznika zbog očigledno povećane tražnje uvesti i jedan dodatni let ka Parizu kao i osam letova ka Londonu (Luton) koji će biti obavljani sredom i nedeljom. Interesantno je da će ovi dodatni letovi biti obavljeni avionom iz neke druge baze.

U vreme praznika do Beograda će leteti i Vueling iz Barselone , od 14. decembra do 3. januara. Ova kompanija je i prošle godine imala letove u prazničnom periodu.

Qatar Airways će ove zime imati svakodnevne letove, što je povećanje u odnosu na zimu pre, a kapacitet ka Beogradu će povećati i grčki Aegean uvođenjem Airbusa A320 kao redovnog aviona na liniji od Atine do Beograda.

Zimski red letenja traje do poslednje nedelje u martu, kada na severnoj hemisferi počinje letnje računanje vremena.

Nikola-tesla-aerodrom

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije